Půjde o jakousi kompenzaci, říká Roman Prymula o očekávané vlně epidemie chřipky

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 10. 2022

Podle současných predikcí odborníků čeká Českou republiku ohledně počtu nakažených osob významná vlna chřipkové epidemie. Chřipce podle výpočtů odborníků podlehne asi 1500 Čechů za rok, v letech horší epidemie až 5000. Loni se nechalo očkovat zhruba 23 procent lidí nad 65 let, což je proti západní Evropě asi třetina, uvádí to data ČSÚ. Že by mělo letos dojít k masivnějšímu přenosu infekčního onemocnění, potvrdil pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula (58).

Děti obvykle nemají vážný průběh nemoci, ale virus vylučují déle než dospělí. Postupně by měla podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly vlna epidemie zasáhnout starší školáky, dospělé i seniory. 

"V podstatě v době, kdy jsme nosili respirátory, došlo k potlačení respiračních onemocnění, nyní se dostáváme do situace, kdy ochranu úst a nosu nenosíme a nastupují různé respirace. Potkat se můžeme s různými RS viry, nastupuje doba, kdy se tady objeví chřipka. Zejména po zkušenostech z jižní polokoule, zejména Austrálie, letošní sezóna bude závažnější, než tomu bylo v minulých dvou letech. Půjde o jakousi kompenzaci, kdy v předchozích dvou letech přenos chřipky byl prakticky minimální," uvedl pro ŽivotvČesku.cz respektovaný odborník.

V Česku jsou proti chřipce dostupné dva typy vakcín výrobců z Nizozemska a Francie a nově i vakcína pro děti ve formě spreje. Z veřejného zdravotního pojištění jsou hrazené lidem nad 65 let, některým chronicky nemocným a od letošního roku nově zdravotníkům. Ostatním zdravotní pojišťovny část ceny očkování zpětně proti dokladu proplácejí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.