Čína oznámila přípravy na válku. Co to může konkrétně znamenat, odhadl expert na vojenské konflikty

Josef Kraus
Josef Kraus
Foto: Se svolením Josefa Krause
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 9. 11. 2022

V úterý svět oblétla zpráva, ve které Čína oznámila přípravy na válku. Půjde zejména o rozšíření armádního výcviku a zvýšení personální kapacity. "Bezpečnost země je stále více nestabilní. Nejistota se stupňuje," zdůvodnil čínský prezident Si Ťin-pching podle britského deníku Daily Mail. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila vedoucího oboru Bezpečnostní a strategická studia Josefa Krause z katedry politologie Masarykovy univerzity, co se přesněji dá od země s druhou nejsilnější armádou na světě očekávat. Z jeho vyjádření vyplynulo, že může jít o vzkaz směrem dovnitř.

Zpráva o rozhodnutí o zvýšené militarizaci země přichází v době, kdy se proti sobě potkává rétorika Ruska a Západu. Nejistou situaci odstartovala na konci února invaze ruských ozbrojených sil na Ukrajinu. Spekuluje se, že by mohla Čína využít situace a napadnout Tchaj-wan, poznamenal Daily Mail.

"Popravdě je otázkou, vůči komu to je namířeno. Tady je to třeba chápat na pozadí toho, co se děje v Číně uvnitř, kdy dochází k neustálému posilování Si Ťin-pchingovy moci - dochází k její monopolizaci. On se snaží eliminovat strukturu Komunistické strany Čínské lidové republiky a být autoritářským vůdcem až totalitního charakteru. Je otázkou, zda oznámená militarizace není gestem spíše směrem dovnitř. Zda to není to, že si bude budovat armádu a systém, který bude určen více k míře vnitřní represe a zajištění kontinentální Číny," odhadl v rámci dotazu redakce ŽivotvČesku.cz Josef Kraus z katedry politologie.

Čínská invaze na Tchaj-wan by patrně nezůstala bez odpovědi Spojených států a třetí světová válka by se probudila ze své hybernace.

"Ona se vždy nabízí interpretace, že se jedná o nějaké vnější záležitosti, to znamená, že se Čína chystá napadnout Tchaj-wan, případně vyprovokovat konflikt se Spojenými státy, ale to mi přijde jako iracionální záležitost. Čína nemá kapacity na konflikt s USA a trošku si myslím, že v kontextu toho, že Čína může pozorovat, jak se Rusové plácají na Ukrajině, tak se rozhodně nebude pokoušet dobývat Tchaj-wan, to by si na tom mohla nepříjemně vylámat zuby. Byť se takové prohlášení dostalo na první stránky novin, tak je neadresné. A domnívám se, že jde o nějaký vnitřní boj směrem dovnitř a může tím docházet k upevnění pozice Si Ťin-pchinga, to je asi tak všechno," dodal pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert Josef Kraus.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.