Před obézní holčičkou musí rodiče zamykat kuchyň. Kvůli vzácnému onemocnění váží 44 kilogramů

Harlow Williamsová s matkou
Harlow Williamsová s matkou
Foto: Profimedia
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 2. 2. 2023

Zoufalá matka z Velké Británie byla nucena postavit před svou kuchyň branku a zamykat ji, protože její dcera trpí vzácným genetickým onemocněním, které způsobuje, že se nikdy necítí syta, což znamená, že má stále hlad. Malá Harlow Williamsová (5) je kvůli svému onemocnění obézní a spořádá prakticky jakékoli jídlo v obrovském množství. O její neobvyklé nemoci informoval bulvární web Express.

Harlow Williamsové byl diagnostikován Prader Williho syndrom, když jí bylo šest měsíců. Nyní kvůli němu váží 44 kilogramů, přitom průměr pro její věk se pohybuje od 12 do 19 kilogramů. Dívčina maminka Holly Williamsová (25) z Walesu tak musí uchovávat veškeré jídlo z jejího dosahu. Harlow totiž nemá chromozom 15, který zodpovídá za pocit hladu a sytosti. Její apetit je tak prakticky neutišitelný.

Rodiče se dívce snaží přiměřeně věku vysvětlovat, proč nemůže spořádat vše, na co má zrovna chuť, ale zároveň přiznávají, že je to velice náročné nejen pro malou Harlow, ale celou její rodinu.

"Dětská branka na kuchyňských dveřích pomáhá zajistit, aby se Harlow nedostala do skříněk v kuchyni a neobsloužila se sama. V budoucnu budu muset nejspíš udělat další opatření, až bude Harlow starší, například pořídit zámky do kuchyně," popsala Holly Williamsová svou snahu o zmírnění dceřina onemocnění pro server Express.

Prader Williho syndrom také způsobil, že se Harlow jako miminko vyvíjela pomaleji než její vrstevníci. Do svých osmi měsíců tak například nedokázala udržet hlavu a do dvou a půl let nechodila. Kvůli tomu má i dnes problémy s pohyblivostí, špatně chodí a snadno se zadýchává, čemuž nepomáhají ani její nadbytečné kilogramy. Navzdory těmto potížím je ale podle rodičů Harlow v rámci možností šťastná holčička, která navštěvuje běžnou školu, přestože má určité problémy s chováním.

"Harlow někdy dostane záchvat vzteku, když není po jejím, když jí například řeknu ne, pokud zrovna chce více jídla. Potom kope nohama, křičí a pláče. Musím na ni být přísná, jinak by ovládla můj život. Nicméně máme opravdu blízké pouto mezi matkou a dcerou, protože jsme pořád spolu," uzavřela maminka malé dívky, která se snaží dělat vše pro to, aby její dcera mohla žít co nejvíce podobně, jako žijí její vrstevníci.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.