Europoslankyně Markéta Gregorová obhajuje telefonát Petra Pavla do Tchaj-wanu. Pustila se i do Jiřího Paroubka

Markéta Gregorová
Markéta Gregorová
Foto: Se svolením Markéty Gregorové
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 2. 2023

Na začátku týdne se čínské ministerstvo zahraničí ohradilo proti kroku nově zvolené hlavy státu Petra Pavla (61) v souvislosti s jeho telefonátem s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, uvedla to agentura Reuters. Podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně. Pro ŽivotvČesku.cz se ohledně situace vyjádřila europoslankyně Markéta Gregorová (30), která se ho zastala.

Mluvčí čínské diplomacie Mao Ning prohlásila, že Čína proti telefonátu rezolutně protestuje. Zároveň zpochybnila Pavlovu důvěryhodnost. V souvislosti s tímto krokem se pro ŽivotvČesku.cz vyjádřil i expremiér Jiří Paroubek (70), který není spokojen s výkonem nástupce Miloše Zemana (78).

"Teď jenom čtu věci v médiích a nevím, jestli tomu mohu věřit, co říká ten člověk, který byl shodou okolností zvolen prezidentem. V sociální oblasti by to znamenalo naprostý debakl pro nízkopříjmové a středněpříjmové kategorie lidí. Zpochybňuje valorizace důchodů, mluví o důchodové reformě, mluví o tom, že by se měly zvýšit majetkové daně. Já vůbec nechci věřit, že jsou to jeho slova. Hned krátce po volbách volá prezidentce Tchaj-wanu místo toho, aby se zajímal, jestli děti mají co jíst, protože pětina dětí v ČR nemá na školní obědy. Co nám to sem sakra dodali Američani, to nám sem dodali pěkný materiál," řekl pro ŽivotvČesku.cz v úterý krátce ohledně spokojenosti v rámci prezidentské volby. Z jeho slov bylo znát silné rozladění.

Proti jeho slovům se ohradila europoslankyně Markéta Gregorová, a to v rámci zaslaného vyjádření do redakce ŽivotvČesku.cz. Zároveň v něm vyjádřila silnou podporu Petru Pavlovi.

"Je přirozené, že jsme po dvaceti letech v šoku z toho, že se náš prezident chová jako prozápadní demokrat. Petr Pavel ale jde ještě dál, a jako první evropský státník prezidentce Tsai Ing-wen nabídl i setkání. Jelikož se otázce Taiwanu v rámci Parlamentu věnuji, vím, kolik takové gesto pro Taiwan znamená. Kromě šoku tak přináší první Pavlovy kroky i pocit hrdosti za hlavu státu - a na obojí si ráda zvyknu," uvedla.

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Další kritiku vyslovila Čína v souvislosti s krokem předsedkyně české Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (38), která aviziovala, že se chystá navštívit Tchaj-wan na konci března. Doprovodit ji má delegace podnikatelů, zástupců měst i vědecko-výzkumných a vzdělávacích organizací. Čína dnes označila plánovanou návštěvu za nesprávné rozhodnutí a vyzvala k jejímu zrušení.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.