Reklama:

Výhled počasí na celý týden. Teploty půjdou nahoru, se sněhem to do konce února vypadá bledě, říká meteoroložka

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 2. 2023

Už o víkendu se oteplí a sněhové srážky se budou vyskytovat postupně pouze na vrcholcích hor. "Nový týden přinese další nárůst teplot vzduchu a postupně bude opět převládat malá oblačnost. Odpolední teploty se budou zastavovat až na 10 °C. Navíc výhledy počasí naznačují, že se do konce února už do nížin sněžení nevrátí a že se bude počasí spíše přiklánět k předjaří," uvedla pro ŽivovČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Reklama:

V pondělí lze očekávat polojasno, místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Noční teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 5 až 9 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji.

V úterý bude polojasno, po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost, které se ojediněle udrží po celý den. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji.

Reklama:

Ve středu se lze připravit na jasno až polojasno, po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost, které se ojediněle udrží po celý den. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost, které se ojediněle udrží po celý den. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji.

V pátek si počasí nachystá polojasno, po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost, které se ojediněle udrží po celý den. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji.

Střípky z minulosti:

Doposud nejnižší naměřená teplota na území ČR je z 11. února 1929 a dosáhla -42,2 °C v Litvínovicích u Českých Budějovic.

"Extrémně silné mrazy byly způsobeny oblastí vysokého tlaku, která měla svůj střed nad Finskem a kolem které do střední Evropy proudil velmi studený vzduch od východu až severovýchodu, který měl svůj původ na Sibiři. V noci panovaly ideální podmínky pro mrazy - bylo jasno, bezvětří a sníh. Extrémní mrazy zaznamenaly všechny tehdejší stanice – teplota klesala nejčastěji k -29 až -35 °C, ojediněle až k -40 °C. Konkrétně -40 °C hlásilo například Valašské Meziříčí. Naopak »nejtepleji« bylo na severozápadě území s teplotami -25 °C. V centru Prahy bylo -27 °C. Zima 1928/29 byla celá mrazivá, kdy mrazy s přestávkami panovaly od prosince, nejsilnější byly v únoru, který byl bohatý i na sníh," ohlédla se pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: