Reklama:

Rusko podpořilo čínský plán a vyzvalo Ukrajinu, aby se smířila s územní realitou

Válka na Ukrajině - ilustrační snímek.
Válka na Ukrajině – ilustrační snímek.
Foto: Profimedia
Publikováno: 24. 2. 2023

Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že podporuje Čínou představený plán na ukončení války na Ukrajině. Kyjev by se podle Moskvy měl smířit s novou "novou územní realitou", informovala agentura TASS.

Reklama:

Čína dnes v rámci 12bodového plánu pro řešení války na Ukrajině vyzvala ke komplexnímu příměří. Kyjev tento návrh odmítl, pokud nebude zahrnovat stažení ruských vojsk na hranice z roku 1991, ale zároveň uvedl, že je otevřen jednáním o některých částech plánu.

"Oceňujeme upřímné přání našich čínských přátel přispět k vyřešení konfliktu na Ukrajině mírovými prostředky," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Dodala však, že to předpokládá uznání nové územní reality na Ukrajině, která vznikla v důsledku realizace práva národů na sebeurčení.

Reklama:

Rusko pod záminkou osvobození ruskojazyčného obyvatelstva Ukrajiny, takzvané denacifikace a demilitarizace země a údajné vojenské hrozby ze strany Ukrajiny rozpoutalo přesně před rokem největší válku v Evropě od konce druhé světové války, který si vyžádal desítky tisíc životů a miliony lidí vyhnal z domovů.

Zacharovová jako další ruské požadavky zmínila zastavení dodávek západních zbraní na Ukrajinu, ukončení bojových akcí, návrat Ukrajiny k neutralitě, demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny a odstranění všech hrozeb přicházejících z jejího území.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: