Vládu Petra Fialy nazývám "demoliční četou České republiky". Ekonomická krize je úžasně vytvořená, míní Ivan Vyskočil

Ivan Vyskočil
Ivan Vyskočil
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 3. 2023

Nerovnováha důchodového systému, inflace, energetická krize, propad reálných mezd - to jsou ekonomické jevy, které se v uplynulých měsících potkaly a řadě českých domácností způsobily finanční těžkosti. Pro ŽivotvČesku.cz ohledně současné doby na dotaz promluvil herec Ivan Vyskočil (76), který, jak vyplynulo z jeho slov, není zcela spokojený s vládním kabinetem premiéra Petra Fialy (58). Dokonce ho označil za »demoliční četu České republiky«, což zdůvodnil.

Český statistický úřad v pátek oznámil, že meziroční růst spotřebitelských cen v ČR letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta. Vliv na celkovou inflaci měly opět také ceny potravin a nealkoholických nápojů, jejichž meziroční růst se v únoru zmírnil z lednových 24,8 procenta na 23,9 procenta. V únoru vzrostly ceny rýže o 31,9 procenta, mouky o 36,1 procenta, vepřového masa o 31,1 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 procenta, vajec o 95,2 procenta, margarínu a ostatních rostlinných tuků o 39,8 procenta a cukru o 75,1 procenta. 

Podle Eurostatu vzrostly ceny potravin v tuzemsku loni o 27,2 procenta, a Česko tak bylo šesté v EU pokud jde o jejich zdražování. Podle dřívějšího vyjádření Potravinářské komory v ČR není pro snižování cen potravin v současné době prostor kvůli stále rostoucím nákladům výrobních a zpracovatelských podniků. 

Jak vnímá současnou dobu Ivan Vyskočil - ve které se potkaly nepříznivé ekonomické jevy - uvedl na dotaz pro ŽivotvČesku.cz. "Řekl bych, že se ty »věci« nepotkaly, že jsou úžasně vytvořené a ti, co sedí nahoře (myslí vládu), je vytvářejí ještě desetkát více, než všichni okolo. Talent mají, já je nazývám »demoliční četou České republiky. Na to opravdu mají talent neuvěřitelný," zamyslel se známý herec a promluvil i o nové hlavě státu Petru Pavlovi.

Redakce Ivanu Vyskočilovi položila otázku, zda na něj působí nástupce Miloše Zemana (78) spíše pozitivně, či naopak. "Ohledně nového prezidenta zatím neříkám nic. Napřed musím vidět nějaké jeho činy, což zatím k vidění nebylo, uvidíme," byl k hodnocení zdrženlivější muž, pro kterého byl rok 2022 velmi tragický a smutný.

Českem v loňském roce totiž zarezonovala tragická zpráva, a to v rámci případu úmrtí podnikatele a šéfa dopravní skupiny BusLine Jakuba Vyskočila (†46), který oficiálně na začátku května 2022 spáchal sebevraždu.

Jeho otec Ivan Vyskočil měl v minulosti silné pochybnosti o tom, že by si jeho potomek vzal život dobrovolně. Když kriminalisté případ uzavřeli, herec se dožádal na Vrchním státním zastupitelství v Praze, aby zpětně byla nařízena soudní pitva. Ta podle slov herce nakonec nic neobvyklého neodhalila. A jak aktuálně otec zesnulého podnikatele uvedl, další informace doposud nezískal. "Stále nic nového a žádné nové informace nemám," dodal pro ŽivotvČesku.cz Ivan Vyskočil.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.