V pondělí až 16 °C, v polovině týdne se silně ochladí. Počasí pak před víkendem předvede další teplotní zlom

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 3. 2023

Předposlední astronomický zimní víkend přinesl do hor nejvyšší letošní sněhovou pokrývku. "Na Labské boudě v Krkonoších leží 155 centimetrů sněhu, Velký Javor na Šumavě hlásí 108 centimetrů, Králický Sněžník v Jeseníkách 115 centimetrů, Šerák v Jeseníkách 90 centimetrů. Teď už to bude teplotní jízda jak na horské dráze, a to na horách, ale i v nížinách," uvedla pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí Dagmar Honsová s tím, že v pondělí »vystřelí« odpolední teploty až k 16 °C.

Po přechodu studené fronty do ČR ve středu pronikne studený vzduch, který vrátí sněhové vločky do středních poloh a přinese ochlazení až o 10 °C. Konec pracovního týdne už ale bude ve znamení zmenšené oblačnosti a teploty opět vystoupají k 15 °C.

"Během pondělí bude opět zesilovat vítr, a to zejména na severu území – nárazy jihozápadního větru budou dosahovat rychlosti 70 km/h, na horách až kolem 90 km/h," upozornila pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka. Dále pak uvedla, že v pondělí bude oblačno až zataženo, občas déšť, a to zejména na severu území. Ojediněle se budou vyskytovat bouřky, pršet bude i na horách. Denní teploty vystoupí vysoko – na 11 až 15 °C, v Polabí až 16 °C, pocitovou teplotu ale bude snižovat vítr.

V úterý lze očekávat oblačno až zataženo, během dne na většině území občas déšť, na vrcholcích hor později večer i sněžení. Ranní teploty zůstanou vysoko – mezi 8 až 4 °C. Denní teploty také na 11 až 15 °C, od západu očekáváme během dne ochlazování. Počasí začne ovlivňovat studená fronta. A opět bude větrno.

Nejchladnějším dnem bude středa. Bude oblačno až zataženo, místy občas déšť nebo déšť se sněhem, od středních poloh sněžení nebo sněhové přeháňky. Na horách napadne kolem 5 cm sněhu. Ranní teploty budou místy klesat pod bod mrazu na 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C.

Už ve čtvrtek se bude možné těšit až na osm hodin denní délky slunečního svitu. Ve čtvrtek bude oblačno, občas déšť, od středních poloh sněžení. Ranní teploty ale na celém území mrazivé – mezi -1 až -5 °C, po ránu místy tvorba náledí. Denní teploty vystoupí na 5 až 9 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno. Ranní teploty už většinou nad nulou – mezi 4 až 0 °C. Denní teploty velmi příjemné – mezi 11 až 15 °C.

"První den víkendu, tedy v sobotu, bude oblačno až polojasno. Ranní teploty mezi 5 až 1 °C. Denní teploty opět jarní - mezi 12 až 16 °C. A následně v neděli si počasí nachystá oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty zůstanou nad nulou – na 5 až 1 °C. Denní teploty vystoupí na 10 až 14 °C," dodala pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.