Ekonom popsal, co může za to, že v ČR řádí inflace jako smyslů zbavená. Uvedl, kdy bude opět lépe

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 3. 2023

Tempo růstu cen v Česku se v únoru proti lednu snížilo, a to zejména kvůli tomu, že ceny energií už narazily na cenové stropy. Zdražování v únoru táhly hlavně potraviny, uvedl to pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček, který zároveň promluvil o tom, co způsobilo, že v ČR je inflace v rekordních hodnotách. Z jeho slov vyplynulo, že jde o dlouhodobý proces, který má svůj původ dávno v dobách pandemie koronaviru.

V lednu inflace dosáhla 17,5 procenta, zrychlila z prosincových 15,8 procenta. Podle odborníků bylo za zrychlením tempa růstu cen zejména zdražení energií po konci úsporného tarifu a přechodu na cenové stropy. Následně meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). 

"My jsme dlouhodobě vytvářeli podhoubí pro inflaci. Byla to populistická politika v době pandemie koronaviru v podobě toho, že se do politiky dalo na dluh hodně peněz, které tam neměly co dělat. Byl to samozřejmě důsledek pandemie, kdy se snížila ekonomická produkce, takže některého zboží na trhu je méně, než by bylo potřeba. A pak tu rozbušku odpálil Putin, když provedl vojenskou invazi na Ukrajinu, což vyvolalo energetickou krizi a další negativní jevy, které inflaci ještě popohnaly. A v současnosti se nás to dotýká," uvedl pro ŽivotvČesku.cz uznávaný ekonom s tím, že nic ale netrvá věčně a Česko se zanedlouho dostane do lepších ekonomických hodnot, pokud jde o inflaci.

"Již letos inflace začne klesat a v dalším roce se dá očekávat výrazné zlepšení," dodal pro ŽivotvČesku.cz Štěpán Křeček.

Největší vliv na vývoj cenové hladiny měly podle statistiků v únoru nadále ceny týkající se bydlení. Celkově v únoru meziroční růst cen bydlení, vody, energie a paliv zpomalil z lednových 24,3 procenta na 22,2 procenta. Třeba ceny elektřiny zmírnily růst z 36,4 na 32 procent a ceny zemního plynu z 87 na 74,3 procenta. Pokles meziroční inflace u energií byl ale podle ČSÚ částečně ovlivněn i meziměsíčním zdražením energií v únoru 2022.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.