Šestinásobný otec Lukáš Pollert se vyjádřil ohledně kauzy dětí v restauracích. Stát by neměl nařizovat, co se tam smí a nesmí

Lukáš Pollert
Lukáš Pollert
Foto: Se svolením Lukáše Pollerta
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 4. 2023

Na konci března vyvolal rozruch poměrně odvážný krok pražského bistra Marthy’s Kitchen, a to zveřejněným sedmerem pravidel pro návštěvu jejich restaurace s dětmi. "Pokud se u nás chcete najíst s dítětem, měli byste být schopni odhadnout, zda umíte dítě dostatečně ukáznit a přizpůsobit našim pravidlům. Nepřejeme si, aby vaše dítě rušilo svým křikem, pláčem nebo pobíháním ostatní hosty," je uvedeno v jednom z nich. Redakce oslovila komentátora, olympionika a lékaře Lukáše Pollerta (52) s dotazem, jak jako šestinásobný otec vnímá, že některé provozovny gastronomie by pro rodiče s dětmi měly některá omezení. Z jeho slov vyplynulo, že stát by do toho, jaká pravidla si nastaví podnikatel, neměl vstupovat.

Česká legislativa neumožňuje vyloučit návštěvníky na základě věku, protože by to bylo považováno za diskriminační. Paradoxem pak ale je, že ve vetšině zemí je zákaz vstupu dětí do restaurací standardem.

"Už v minulosti mě naštvalo, že se v restauracích zakázalo kouřit, ač jsem nekuřák a vždy mi to vadilo, ale připadalo mi to jako velký zásah státu do soukromého podnikání. Když vezmeme příkladem nějakou hospodu, kde by se kouřilo, tak to ten podnikatel dělá pro nějakou klientelu. A když se lidi naštvou a bude jim to vadit, tak tam nebudou chodit a podnikatel příkladem zkrachuje. Ale aby mu tam stát nařizoval, co tam smí a nesmí, to je za čarou," zamyslel se pro ŽivotvČesku.cz Lukáš Pollert.

Pokud jde o zmíněné bistro, jeho vedení ve svých pravidlech apeluje na rodiče v rámci skladování kočárků, přebalování nejmenších na látkových sedačkách, poukazuje zároveň na úroveň dětského stolování. Vstup je vhodný zejména pro ty, které umí stolovat tak, jak se v lepším podniku očekává.

Dále kromě bot a zbytků jídel na židlích se požadovaná úroveň už nerozvádí. Na rodiče je tak kladen apel, aby způsoby stolování svých potomků sami zhodnotili.

"Pokud jde o děti a jejich přístup do restaurace, tak je otázka, jak je podnik koncipovaný a jak se to hodí. To znamená, že když podnikatel uzná, že by tam děti v rámci třeba toho, že se mohou zranit, mít přístup neměly, tak je to jeho věc. Když bych šel kolem restaurace, hospody, bistra, kde je dětem vstup zakázán, a měl s sebou děti, tak pokrčím rameny a jdu dál, a když uvidím restauraci, hospodu, bistro, kde je dětem vstup povolen, tak jdu tam," uvedl pro ŽivotvČesku.cz uznávaný lékař Lukáš Pollert s tím, že stát by do toho neměl vstupovat. "Až si stát udělá nějakou státní hospodu, tak ať si tam dělá, co uzná za vhodné," dodal.

Příspěvek bistra ohledně pravidel na sociální síti vzbudil v lidech silné emoce - někteří rozhodnutí vedení podniku respektovali a ocenili, jiní naopak našli řadu argumentů, které měly opačný charakter.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.