Nejprve teploty vystoupají až k 27 °C, zlom pak přijde v úterý. Výrazně se ochladí, uvedla meteoroložka

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 5. 2023

Vlivem teplého jihovýchodního až východního proudění se budou nejvyšší víkendové teploty zastavovat až na letních hodnotách. "Vloni touto dobou jsme už měřili tropické teploty, letos letní, tedy 25 °C. V sobotu i v neděli se mohou ojediněle při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle tvořit přeháňky a bouřky, a to zejména na severu a severovýchodě území. Bouřky mohou být doprovázené přívalovým deštěm," uvedla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

V sobotu bude polojasno až oblačno, během dne ojediněle přeháňky nebo bouřky. Denní teploty 20 až 25 °C.

V neděli lze očekávat zpočátku dne jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 13 až 9 °C. Denní teploty vystoupí na 22 až 27 °C.

Předpověď pro nadcházející týden

Zlom přijde v úterý – teplé proudění ukončí studená fronta postupující od západu a zejména do Čech místy přinese bouřky. "Ve druhé polovině příštího pracovního týdne půjdou teploty opět dolů," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí.

V hlavní roli o tomto víkendu by měl být repelent proti klíšťatům – jejich aktivita je mimořádné vysoká. "Po příchodu domů nezapomeňte na prohlídku těla. Také poroste UV index – pokud se budete zdržovat přes poledne na přímém slunečním záření, použijte opalovací krémy a sluneční brýle. Teplota vody se v přírodních nádržích pohybuje do 15 °C," dodala meteoroložka pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.