Česko má za sebou první víkend s letními teplotami. Ve středu ale už nepřekročí 20 °C

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář, ČTK | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 5. 2023

Třetí květnový víkend byl v Česku letos prvním ve znamení letních teplot. Hranici letního dne, tedy 25 stupňů Celsia, v neděli překonala zhruba polovina z 265 stanic, v sobotu jich byla dvacítka. Stejně jako v sobotu bylo i v druhém volném dni nejtepleji v Tuhani na Mělnicku, teplota tam dosáhla 28,8 stupně Celsia, v sobotu to bylo 27,1 stupně Celsia. Počasí se postupně v rámci teplot bude mírně »kazit«. "V pondělí ještě naměříme až 27 °C, ve druhé polovině týdne se budou nejvyšší teploty zastavovat do 20 °C," uvedla pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí Dagmar Honsová.

Meteorologové letos první letní den zaznamenali v pátek 5. května, tehdy to bylo ale na jediné stanici v zemi, a to v Plzni - Bolevci, kde bylo 25,2 stupně. Další letní dny si lidé mohli užít až tento víkend.

Loni meteorologové zaznamenali první letní den rovněž v první půlce května, v předchozích letech to bylo ale dříve. V roce 2021 naměřili poprvé přes 25 stupňů Celsia už 31. března a předešlé dva roky na konci dubna.

Na začátku příštího týdne letní teploty ještě vydrží, ale ve středu by již neměly přesáhnout 20 stupňů.

"Ve středu si počasí nachystá oblačno až zataženo, místy déšť, přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupí na 17 až 20 °C," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová s tím, že nižší teploty vydrží až do konce týdne.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.