Reklama:

Na většině území vydrží suché počasí nejméně celý příští týden. Hrozí riziko požárů v přírodě, říká meteoroložka

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 5. 2023

Každý rok se těšíme na teplé a suché počasí. Pokud ale trvá příliš dlouho, přináší nebezpečí vzniku požáru v přírodním prostředí – v lese, na louce nebo travních porostech. WMO (Světová meteorologická organizace) upozorňuje na to, že změna klimatu a změna využívání půdy způsobí, že se počet celoročních lesních požárů zvýší do roku 2030 až o 14 procent, uvedla to pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Reklama:

Na riziko požárů mají vliv - teplota, sucho, vlhkost vzduchu a rychlost větru. "Lesy sice dokáží zpomalit nástup sucha, ale při intenzivním suchu se výrazně projeví i tam. Jak zabránit ekologickým škodám způsobeným vzniku požárů? Dodržovat následující pravidla jako nepohybovat se v přírodě s otevřeným ohněm – neškrtat, nekouřit, nepoužívat přenosné vařiče, nepouštět lampióny štěstí. Pozor na to, kde parkujete – suchá tráva může chytnout od rozžhaveného výfuku nebo katalyzátoru," uvedla pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí Dagmar Honsová.

Velké nebezpečí vzniku požáru ale v přírodě také vzniká, pokud někde leží jen tak pohozená sklenice, a to třeba od okurek, plastová láhev nebo někoho ztracené brýle. "To vše může zafungovat jako čočka lupy a zažehnat oheň. Sklo totiž může za jistých okolností fungovat jako lupa a koncentrovat sluneční energii do jednoho bodu s takovou intenzitou, že zapálí třeba suché listí," dodala pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: