Mezinárodní gastro ostuda je tu. Restaurace v ČR už v zoufalství chtějí vyzvat vládu, aby platila za zařazení do průvodce Michelin
Některé restaurace v Česku sbírají podpisy pod otevřený dopis pro premiéra Petra Fialu (ODS) a celou vládu s výzvou, aby stát zaplatil společnosti Michelin poplatek za zařazení do prestižního gastronomického průvodce. Akci podporují špičky českého gastrobyznysu včetně Zdeňka Pohlreicha, Jana Punčocháře nebo Jana Knedly, napsal oborový on-line magazín VisitChef. Situaci, která už působí značně komicky a zoufale, okomentoval pro ŽivotvČesku.cz šéfkuchař Radek Kašpárek, jehož restaurace Field opakovaně získala michelinskou hvězdu. Z jeho slov vyplynulo, že tohle »svět ještě neviděl«.
Firma požaduje za tři roky deset milionů korun, uvedl v lednu server Seznam Zprávy. O uvolnění peněz rozhodne ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).
Autoři dopisu žádají, aby premiér a další členové vlády apelovali na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), aby poplatek uhradil nebo nechal uhradit Českou centrálou cestovního ruchu. Zařazení České republiky do průvodce Michelin podle nich podporuje gastroturismus, je marketingovou podporou pro ČR po celém světě a má reálný potenciál přivést turisty do regionů.
"Gastroturismus je prokazatelně významným segmentem cestovního ruchu, jehož potenciál není v České republice dostatečně využitý zejména vzhledem k rozvoji kvality gastronomie v posledních pěti letech," píše se v dopisu. Jen daňový výnos bude podle autorů řádově vyšší než samotný příspěvek. Do neděle 9. července chtějí pod dopis sesbírat 10.000 podpisů, podpisové archy jsou k dispozici na webu VisitChef a v některých restauracích, zejména pražských.
Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila slavného šéfkuchaře Radka Kašpárka, který je spolumajitelem restaurace Field. "K tomu lze říct jen to, že pokud Michelin odejde z Česka, tak je to opravdu ostuda a trapas. Ale obří trapas. Michelin má celosvětovou prestiž a v okolních evropských státech o tom vůbec nepřemýšleli. Jen v ČR jsou kolem toho podivné pochybnosti. Nejde totiž jen o restaurace v hlavním městě, ale do budoucna i mimo Prahu. Jde o příliv turistů a podobně. Pokud ČR o michelinského průvodce přijde, tak s ním ztratí nejen prestiž, ale i určitý respekt, a to se už opravdu zařadíme někam s nadsázkou řečeno za Kongo či Mosambik," sdělil pro ŽivotvČesku.cz věhlasný gastro mistr Kašpárek, který věří, že nakonec rozum zvítězí nad tím, o čem není ani třeba dlouze přemýšlet.
Společnost Michelin loni změnila koncepci svého průvodce a restaurace hodnotí jen v zemích, jejichž národní agentury pro cestovní ruch přispějí. MMR v březnu uvedlo, že o zaplacení poplatku by mělo rozhodnout v následujících týdnech, dosud se tak ale nestalo.
Michelinskou hvězdu dostala před 15 lety jako první gastronomický podnik v postkomunistických zemích pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, předloni jednu hvězdu obhájily pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeois. V loňském roce Michelin doporučení pro Česko nevydal.
Země, jako je Maďarsko, Slovinsko a další, mají podepsáno, jak už je v české politice zvykem, v tuzemsku se váhá. Před pár měsíci se k věci vyjádřil pro ŽivotvČesku.cz i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který považuje za nemyslitelné, aby ČR přišla o prestižního průvodce.
"Nevím, jestli je to vražda české gastronomie, ale je to kulturní věc. To se netýká jen pár vyvolených, ale celkové prezentace naší země. Když si to mohou dovolit Slovinci a Maďaři, tak nechápu, proč bychom si to nemohli dovolit my," řekl pro ŽivotvČesku.cz Zdeněk Pohlreich s tím, že v porovnání, kam se mnohdy neefektivně vydávají peníze daňových poplatníků, jde lidově řečeno o »finanční plivanec v moři«. Částka 10 milionů korun je totiž na tři roky.
"Na denní bázi jde o drobné, to dá státu jedna lepší hospoda státu na daních, když to řeknu s nadsázkou. A to jde o částku za tři roky. Upřímně si myslím, že to není ani k diskuzi. Je to věc, která se má bez debaty zaplatit. Tady v ČR se podporuje řada věcí, které nemají smysl, v tomto případě vůbec nechápu, co se řeší. Ale když k tomu budeme přistupovat takto, tak můžeme zrušit Pražské jaro, motocyklovou Grand Prix České republiky už jsme taky zničili, chybí Velká pardubická, řada věcí se dá zrušit a můžeme se tvářit, že okolní svět neexistuje," dodal pro ŽivotvČesku.cz.cz uznávaný šéfkuchař.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.