Reklama:

Vláda nadále podceňuje strategickou komunikaci s občany. Spasitelem mají být plakáty za 40 milionů, myšlení jako za bolševika

Podcast JO!
Podcast JO!
Foto: ŽivotvČesku
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 10. 2023

Podcast JO!: Vláda je přesvědčena, že má komunikaci s veřejností pod kontrolou a své kroky vysvětluje výborně. Kritika se na ni valí v poslední době více a více a průzkumy přináší pro ni neradostné závěry. Nápravu podle ministerstva vnitra, které je vedené Vítem Rakušanem, pak má přinést vládní plakátová kampaň ve vlacích, městech a obcích za sumu okolo 40 milionů korun. Aktéry podcastu JO!, kterým provází bývalý mluvčí Hradu a nyní redaktor a komentátor portálu ŽivotvČesku.cz Jiří Ovčáček, zajímalo, jak to s tou komunikací ministrů opravdu je. A ve srovnání s tím, co se dělo z jejich strany před volbami, je to opravdu tragédie.

Reklama:

Marketingový záměr má za cíl komunikovat služby a kroky státu pro veřejnost - jeho doba je stanovena i v době evropských i krajských voleb. "Chceme akcentovat i to, že naše pomoc Ukrajině bude mít pozitivní i ekonomické důsledky pro Českou republiku, a to velmi brzy," vysvětloval nedávno Rakušan pro ČTK.

Pak je tu další průzkum. Z vrcholných politiků v Česku lidé nadále nejvíce věří prezidentu Petru Pavlovi. Má důvěru více než poloviny obyvatel země a je jediným, u kterého převyšuje důvěra nad nedůvěrou. Po Pavlovi mají největší důvěru předseda hnutí ANO Andrej Babiš a předseda SPD Tomio Okamura. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), prováděného letos od července do září. Ostatní výsledky jsou spíše jen přehlídkou klesající důvěry ve vládní politiky.

Reklama:

Z toho také vyplývá, že dnes moc komentátorů, analytiků, ekonomů a podobně o vládních ministrech - lépe řečeno jejich krocích a rozhodnutích - nic moc milého a pozitivního neřekne. Prakticky je to čím dál větší problém, což je velká škoda. Pak to ale vypadá tak, že se nálepkuje, kdo je s vládou a kdo není, což je úplně mimo - blahobyt Čechů není sportovní klání.

Redaktoři podcastu JO! redakce ŽivotvČesku.cz oslovili některé ministry běžným způsobem jako před volbami, kdy získat jejich vyjádření nebyl absolutní problém. Naopak, byla to paráda.

Jenže je dva roky po volbách a komunikace se silně změnila. Vlastně přešla do nekomunikace až »nafrněnosti«, což otevírá logicky dveře opozici, dezinformacím, ale i negativnímu vnímání samotných ministrů, kteří se, bohužel, stále více vzdalují politikům západní Evropy.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: