Jan Punčochář prozradil, jak se dostal k vaření. První jídlo, které jsem »vykouzlil«, byl řízek, vzpomíná
Dnes platí porotce známé kulinářské show Jan Punčochář (41) za člověka, který je odborník přes vaření. Z obyčejných surovin dokáže vytvořit jídla, o kterých se člověku ani nezdá. Za jeho uměním stojí nejen talent, ale zejména skutečnost, že vždy chtěl být šéfkuchař. "Vaření mě začalo bavit, už když jsem byl dítě," řekl pro ŽivotvČesku.cz gastro umělec.
Dnes se Punčochář může pochlubit zkušenostmi, které má málokterý šéf kuchyně. Kuchařem se vyučil v pražském hotelu Ambassador. Po vyučení si dodělal maturitu. Následně pracoval například v pražských restauracích Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Group. A obrovské zkušenosti získal později v michelinských restauracích Hangar 7 v Salzburgu či Tim Raue v Berlíně. Jako kuchař působil i v přední švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus.
"Chtěl jsem vařit už jako malý kluk a proto jsem v kuchyni trávil i poměrně dost svého času. Takže první jídlo, které jsem »vykouzlil«, bylo už v šesti letech. Jestli si dobře pamatuji, tak to byl řízek," zavzpomínal porotce soutěže amatérských kuchařů na své začátky.
Svůj sen si splnil. Dnes provozuje známou luxusní restauraci. Ovšem cesta patřit mezi nejlepší kuchaře v Česku nebyla úplně jednoduchá. Sám dnes razí heslo, že vaření není těžká věda, ale člověk musí cítit a hlavně chtít se pořád učit.
"Už na druhém stupni základní školy jsem věděl, že budu kuchař. Nic jiného jsem nechtěl dělat a dělám to pořád a doufám, že mě to bude naplňovat i v budoucnu," upřesnil Punčochář s tím, že v posledních letech se česká gastronomie značně pozvedla, za což je rád. "Myslím, že čím dál více restaurací chce dělat kvalitní jídla a poptávka po nich je, tedy pokud zrovna nejsou zavřené," dodal Jan Punčochář.
Reklama:Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.
Reklama: