Reklama:

Co se děje s člověkem po zásahu bleskem: Teplota bleskového kanálu je až 30 000 °C, říká odbornice

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 6. 2024

Po úderu blesku do stromu v zámeckém parku při dětském dni v Liberci bylo zraněno v neděli odpoledne 18 lidí, uvedl to mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Do liberecké nemocnice převezli záchranáři sedm dospělých a osm dětí, do nemocnice v Jablonci nad Nisou dvě osoby a do pražské nemocnice v Motole transportoval vrtulník z preventivních důvodů jedno dítě. Původní informace uváděly do 15 zraněných. Pro ŽivotvČesku.cz v souvislosti s tragickou událostí upřesnila detaily ohledně bleskového výboje meteoroložka Dagmar Honsová a lékař Karel Jedlička.

Reklama:

Událost se stala v neděli kolem 15:30, a to při dešti a bouřce, kdy udeřil blesk do stromu a sjel do země, uvedla mluvčí policie Klára Jeníčková. Lidé se podle ní schovávali pod stromem.

"Pokud jde o zasažení bleskem, tak je to podobná událost jako při zranění způsobeném elektrickým proudem," uvedl pro ŽivotvČesku.cz zkušený internista. "Stejnosměrné napětí, které může přesáhnout 10 milionů voltů, projde lidským tělem během zlomků sekundy a způsobuje poškození nervového systému a ztrátu vědomí," uvedl pro ŽivotvČesku.cz lékař s tím, že po zasažení bleskem ve větší míře případů dochází k popáleninám nejen kůže, ale i vnitřních orgánů.

Reklama:

"Na kůži je u řady případů možné spatřit specifické popáleniny známé jako Lichtenbergovy obrazce," doplnil pro ŽivotvČesku.cz Jedlička.

Že nejde opravdu o něco, co by bylo příjemného, potvrzuje meteoroložka. "Elektrický výboj neboli blesk dosahuje rychlosti až 216 tisíc km/hodinu s napětím až miliardy voltů, podle jeho délky. Teplota bleskového kanálu je až 30 000 °C. Všechny druhy blesků vznikají v oblaku cumulonimbus. Právě v něm dochází k separaci kladných a záporných nábojů a vzniku center elektrických nábojů – tedy kapek vody nebo ledu," popsala pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

"Kladně nabité částice se přitom soustředí v horní části oblaku, ve spodní části jsou záporně nabité krystaly. Mezi horní a spodní částí oblaku vzniká silné magnetické pole a následně elektrický výboj. K výboji dochází nejčastěji mezi kladným a záporným centrem uvnitř oblaku nebo mezi dvěma oblaky – v obou případech hovoříme o blescích uvnitř oblaku. V menší míře dochází k výboji mezi oblakem a zemským povrchem, což označujeme jako blesk do země. Mezi oblakem a zemí se nejčastěji vyskytuje takzvaný blesk čárový – viditelná část jeho kanálu totiž není rozvětvená. První výboj, označovaný jako vůdčí, je prakticky neviditelný, a když se dostatečně přiblíží k zemskému povrchu, začne proti němu stoupat tzv. vstřícný výboj. Poté dochází ke spojení vůdčího a vstřícného výboje a vzniku tzv. kanálu blesku. V něm se vytvoří zpětný výboj, který je dobře a jasně viditelný a dosahuje stokrát vyšší rychlosti než vůdčí výboj," dodala pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí s tím, že zpětných výbojů proběhne v jednom kanálu v průměru kolem čtyř. Rychle rostoucí teplota v kanále blesku zapříčiní zvětšení objemu vzduchu a následnou tlakovou vlnu, kterou známe jako hrom.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: