Reklama:

Jako "Dízl-Fízl" označuje Kalousek koalici Motoristů a Přísahy. Duel Turka a Nerudové vnímá jako souboj barbarství s odvahou

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 3. 6. 2024

Komentář: Na sociálních platformách to mezi nimi slovně hřmí. Na jedné straně bouře nevhodných urážek, na straně druhé nálepkování jako »xenofob a šovinista«. Řeč je o kandidátech do Evropského parlamentu, kteří stojí názorově daleko od sebe, a to lídrovi koalice Přísaha a Motoristé sobě Filipu Turovi a jedničce kandidátky STAN Danuši Nerudové. V pondělí večer je čeká duel na druhé nejsledovanější tuzemské komerční stanici. Pro ŽivotvČesku.cz komentátor a někdejší šéf státní kasy Miroslav Kalousek uvedl, že půjde o souboj barbarství s odvahou.

Reklama:

Pokud jde o volby do Evropského parlamentu, tak hnutí STAN by ve volbách získalo 10,3 procenta hlasů. Koalici Přísahy a Motoristů přisuzuje volební model zisk 4,7 procenta hlasů. Vyplývá to z květnového volebního modelu agentury STEM pro televizi CNN Prima News. Eurovolby se v Česku uskuteční o víkendu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 7. a 8. června.

Na té samé televizní stanici se uskuteční duel zmíněných kandidátů na post europoslance, což by mělo být vyvrcholením jejich dlouhodobých rozmíšek. O duelu se mimo jiné mluví jako o souboji o »mladé voliče«.

Reklama:

Ostré střety mezi oběma se dějí na sociálních platformách delší čas. Ze strany Nerudové jde o reakci na časté slovní výpady ze strany Turka, kdy se o ekonomce dříve vyjádřil příkladem tak, že z »jejích názorů je mu trochu špatně«, nebo uvedl ohledně klimatické změny, že »průměrná Danuše Nerudová vydechne 0,9 kg oxidu uhličitého za den. Někteří id*oti si myslí, že je rozdíl, pokud jsou emise z Danuše, z krávy nebo auta. Navrhnul bych, aby se zkusila nadechnout a nevydechla«.

Danuše Nerudová před pár dny adresovala vzkaz prostřednictvím videa přímo Turkovi, a to ve smyslu, že ho »obvinila z urážení žen, homosexuálů či třeba mladých lidí, kteří mají úzkosti, protože se bojí klimatické změny«. A s tím se rozhodla přijmout výzvu na účast s ním v televizním duelu.

"Je to střed dvou kulturních světů, kdy pan Turek neargumentuje, ale uráží a vyvolává reminiscence na doby, které nelze vrátit. Koneckonců spojení Motoristů a pana Šlachty (Přísaha) je samo o sobě legrační, abych si udělal představu o jejich idejích. Pracovně tomuto uskupení říkám koalice »Dízl-Fízl«," okomentoval pro ŽivotvČesku.cz fenomenální rétor Miroslav Kalousek ohledně duelu Turka a Nerudové.

Komentátor a politický klasik Kalousek na svém profilu na sociální síti X věc dále rozvedl tak, že drží palce Nerudové. Zdůvodnil to tím, že »postavit se čelem barbarské arogantní demagogii vyžaduje odvahu a argumenty«.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: