Reklama:

Češi změnili kurz a volí ráj, kde pod tíhou jídla praskají stoly. Dovoleným nyní nekraluje Řecko, Itálie ani Chorvatsko, říká expertka

Dovolená - Ilustrační snímek
Dovolená – Ilustrační snímek
Foto: Pixabay
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 6. 2024

Mnozí Češi už odpočítávají dny do své dovolené. A je poměrně překvapením, která z oblíbených destinací v současnosti nejvíce láká dovolenkáře. Podle expertky přes dovolené to rozhodně není Řecko, Itálie, ale není to ani Chorvatsko. "V současnosti kraluje Egypt, protože ho cestovní kanceláře nabízejí za úplně skvělé ceny," uvedla pro ŽivotvČesku.cz expertka přes dovolené ze společnosti Invia Jiřina Ekrt Jirušková. Zároveň vysvětlila, co je na Egyptě nyní největším lákadlem.

Reklama:

V obecném měřítku lze konstatovat, že dovolená v Egyptě je pro české turisty lákavou volbou díky kombinaci atraktivních cen a bohaté nabídky kulturních a přírodních krás. Egypt nabízí nádherné pláže na pobřeží Rudého moře, kde mohou turisté zažít špičkové potápění a šnorchlování mezi korálovými útesy.

Historické památky jako pyramidy v Gíze, Údolí králů a chrám v Karnaku lákají milovníky historie a archeologie. Pro české turisty je Egypt atraktivní také díky výhodným cenám, které často zahrnují »all inclusive pobyty v luxusních resortech«, a cenově dostupným letenkám. Balíčky často zahrnují i výlety do významných turistických destinací, což činí dovolenou v Egyptě cenově výhodnou a pohodlnou volbou pro rodiny, páry i jednotlivce.

Reklama:

"Egypt nyní přeskočil Turecko i Řecko. A je to tím, že jsou tam krásné hotely, kdy týden s »all inclusive« stravovacím programem lze sehnat za částku okolo osmi tisíc korun. Jde o čtyřhvězdičkový, někdy i pětihvězdičkový hotel. V místě je vše, co dovolenkář potřebuje, a to včetně různých dětských koutků, heren, ale i tobogánů pro děti a podobně," doplnila pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes dovolené s tím, že Egypt se vyznačuje velmi bohatým stravovacím programem a mnozí dovolenkáři tak velmi často neopouštějí ani vybraný resort.

Pokud jde o data z loňského roku, Český statistický úřad na svém webu uvádí, že většina zahraničních delších i kratších cest směřovala do zemí Evropské unie (76,2 procenta delších a 97,0 procent kratších cest). Češi při výběru dovolené, na které stráví 5 a více dní, dlouhodobě preferují Chorvatsko (14,4 procenta delších cest). Na dalších »medailových« pozicích se umístilo Slovensko (12,3 procenta) a Itálie (11,2 procenta).

Do Egypta v roce 2023 směřovalo 6,4 procenta delších cest. Více oblíbené než Egypt však v roce 2023 bylo Řecko (7,0 procent cest) a Rakousko (6,8 procenta). Počty cest do uvedených zemí s výjimkou Chorvatska a Egypta meziročně vzrostly, nejvýraznější nárůst byl pak patrný u delších cest do Itálie (+22,6 procenta).

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: