Reklama:

Do pátku to bude předehra, pak udeří silné bouřky a krupobití

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 6. 2024

Extrémně silné bouřky, které budou provázet intenzivní lijáky s krupobitím, a silný vítr míří do střední Evropy, shodují se meteorologové v několika evropských zemích. Jak uvedla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová, týká se to i České republiky.

Reklama:

"Očekává se, že tyto nepříznivé povětrnostní podmínky mohou způsobit značné škody na majetku a infrastruktuře, a proto je důležité sledovat aktuální výstrahy a přijmout preventivní opatření k ochraně zdraví a majetku," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí.

Úterní bouřky lehce »počechrají« také Českou republiku, ale půjde pouze o »předehru před pátkem, kdy meteoroložka očekává lidově řečeno větší divočinu«. "Velmi silné bouřky dorazí v pátek odpoledne a v noci na sobotu," zdůraznila.

Reklama:

"Dynamika atmosféry je výrazná a podmínky pro vznik bouřek budou dobré. Už ve středu se mohou ojediněle tvořit supercely. Ty budou doprovázené nebezpečnými jevy - krupobitím a silným větrem. V pátek ukazují jednotlivé parametry pro vznik silných bouřek ještě vyšší čísla. Vypadá to, že podmínky pro vznik bouřek budou »nejlepší« od začátku roku. A tím pádem se mohou ojediněle vyskytnout i velmi silné bouřky, které budou doprovázené větrem s nárazy o rychlosti 90 km/h, přívalovým deštěm a krupobitím," dodala pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová. 

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: