Reklama:

Tchyně Leoše Mareše přiznala dlouholeté problémy s alkoholem. Matka Moniky jela opilá z Prahy až do Písku

Monika Marešová s manželem a maminkou
Monika Marešová s manželem a maminkou
Foto: Nextfoto
Alena Šindelářová | redaktorka
[email protected]
Publikováno: 20. 6. 2024

Helena Harabinová, matka Moniky Marešové, je elegantní dáma, která je ve svém životě úspěšná. Má vysokoškolské vzdělání z textilního oboru, bývala ředitelkou nadnárodní reklamní společnosti a v současnosti podniká v módě. Sympatická třiašedesátiletá blondýnka je velkou oporou své dceři Monice, jelikož často hlídá svou dvouletou vnučku Alex. Málokdo o ní ale věděl, že měla v minulosti velké problémy s alkoholem. O boji se svými démony promluvila pro Hospodářské noviny, kde přiznala, že jednou jela opilá z Prahy až do Písku. O chvíli, kdy by se závislý člověk měl podrobit léčbě, promluvil pro ŽivotvČesku.cz psychiatr Karel Nešpor.

Reklama:

Tchyně Leoše Mareše doprovází rodinu na většinu dovolených. Své dceři Monice, která se stala před dvěma lety maminkou, je od začátku velkou oporou, za což jí Monika Marešová často veřejně děkuje skrze Instagram. Úspěšná podnikatelka se nyní vrátila v rámci svého povídání pro Hospodářské noviny do dob, kdy bojovala s těžkou závislostí na alkoholu.

Reklama:

Blondýnka, jež byla dvakrát vdaná, začala pít už na vysoké škole v Liberci. "Tehdy jsem byla kvartální alkoholičkou, stačilo mi pořádně se napít a zbořit jednou za týden nebo za měsíc," uvedla v otevřené zpovědi s tím, že problém si tehdy ještě nepřipouštěla.

Problémy začala řešit alkoholem i v Anglii, kam se v 80. letech přestěhovala za manželem. Když se vrátila do Čech a začala s novým partnerem podnikat v módě, její problém s pitím se začal znovu stupňovat. Chtěla prý držet krok s partnerem, který byl zvyklý pít tvrdý alkohol. V 37 letech, kdy přestala podnikat a stala se ředitelkou nadnárodní reklamní společnosti, se ve své závislosti doslova už topila.

"Fungovala jsem, ale když pro mě začala být prioritou než práce či rodina starost, kde sehnat alkohol a kde se co nejdříve napít, pochopila jsem, že už to dál nejde," zavzpomínala Helena. Když na naléhání sestry nastoupila ambulantní léčbu, podařilo se jí ze závislosti na nějakou dobu vymanit. Po čtyřech letech se ale k pití vrátila se svým druhým manželem, který byl rovněž abstinující alkoholik.

Poslední kapkou pro ni prý bylo, když jela opilá z Prahy až do Písku. "Řekla jsem si dost!" uvedla s tím, že tehdy nastoupila čtyřměsíční ústavní léčbu. Od té doby, což už je devatenáct let, se prý nikdy nenapila.

Pro ŽivotvČesku.cz promluvil o závažnosti alkoholismu renomovaný odborník na léčbu závislostí Karel Nešpor. Potíž bývá pochopitelně v tom, že mnozí závislí lidé svůj problém buď nechtějí řešit, nebo na něj ztratili racionální náhled. 

"Obecně se dá říci, že pokud člověk sedá za volant opilý, je to poměrně nebezpečné a je to závažný problém, který by měl řešit," uvedl pro ŽivotvČesku.cz známý psychiatr, který jde svým klientům příkladem a přes třicet let abstinuje.

"V případě, že je už člověk nebezpečný sám sobě a svému okolí, což je většinou ve chvíli, kdy začne kolem sebe vidět hady, myšky a brouky, případně když někoho svým jednáním přímo ohrožuje, lze zavolat sanitku a pacient může být krátkodobě hospitalizován i proti své vůli. Nedobrovolnou léčbu, které se říká ochranná, může také dotyčnému uložit soud, pokud se prokáže, že spáchal trestný čin, který souvisel s požíváním alkoholu. Problém ale je, že je to často na dlouhé lokte, a tak může trvat i rok, než k takovému rozhodnutí dojde," popsal pro ŽivotvČesku.cz známý český psychiatr a adiktolog zabývající se kromě léčby závislostí také zvládáním stresu a sebeovládáním. 

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: