Reklama:

Přes Česko postupuje šílené počasí: Kroupy o velikosti až 10 centimetrů, silné bouřky a vítr. V sobotu už bude klid, uvedla meteoroložka

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 6. 2024

Předpovědi meteorologů byly přesné. Česko pocítilo přecházející velmi silné bouřky. Doprovází je nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a větší kroupy, uvedla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že »pekelné počasí« způsobilo zvlněné frontální rozhraní.

Reklama:

Intenzivní srážky mohou způsobovat lokální zatopení. První lokální bouřky se objevily na Strakonicku. Další bouře mířila směrem na Prahu. V pozdějších hodinách je pravděpodobné, že supercely zasáhnou celé území, a to v doprovodu přívalového deště s kroupami o průměru 2 až 5 centimetrů.

"V sobotu už bude klidné počasí. Do sobotních 6:00 se ale mohou bouřky a krupobití vyskytovat na Moravě a ve Slezsku, kam se dostanou kolem půlnoci," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová, s čím se dá v rámci počasí dále počítat.

Reklama:

Pátek by měl být nejteplejším dnem z celého týdne. V průběhu dne se od západu zatáhlo a zejména v Čechách se objevily přeháňky, déšť a bouřky.

"Bouřky přinesou škody, a to jak v důsledku silného větru, který může v nárazech na čele bouřkového systému dosahovat rychlosti 90 až 110 km/h, krupobití a přívalových srážek o intenzitě až 50 mm. Klidné počasí přinese skutečně víkend," doplnila pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí Dagmar Honsová a vypracovala výhled počasí na nadcházející volné dny.

Počasí o víkendu

sobotu si počasí zpočátku dne připraví oblačno až zataženo, zejména na východě déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Během dne přechodně až polojasno. Ranní teploty 20 až 15 °C. Denní teploty 23 až 27 °C.

neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť a přeháňky nebo bouřky. Během dne až polojasno. Ranní teploty 16 až 12 °C. Denní teploty 20 až 25 °C.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: