Jak se chránit před horkem: Mluvčí záchranářů poskytla zásadní rady, které se týkají dětí, seniorů, těhotných a chronicky nemocných

Záchranná služba - Ilustrační snímek
Záchranná služba – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 6. 2024

"Dodržujte pitný režim, nepřetěžujte se a vyhýbejte se přímému slunci - Česká republika má před sebou tropické dny, kdy se mají podle předpovědí teploty pohybovat okolo 30 stupňů Celsia," uvedla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí pražské záchranky Jana Poštová, podle které záchranáři od začátku týdne mají zvýšený počet výjezdů k lidem se zhoršeným chronickým onemocněním, což může být právě důsledkem vysokých venkovních teplot.

"Dodržováním základních pravidel lze riziko zhoršení zdravotního stavu snížit. Vedro ohrožuje především seniory, děti do 4 let věku, těhotné a kojící ženy či chronicky nemocné pacienty, a to typicky se srdečními či dechovými obtížemi, vysokým tlakem či nadváhou, případně i ty, kteří užívají léky na depresi či nespavost," popsala pro ŽivotvČesku.cz Poštová.

Děti a senioři patří k ohroženým skupinám i z důvodu horších termoregulačních mechanismů a
posunutého prahu žízně. Hrozí jim proto větší riziko dehydratace.

"Je tedy nutné jim pití neustále nabízet a připomínat. Nemocní lidé stejně jako netrénovaní jedinci by se neměli fyzicky přetěžovat. Absolutně nepřijatelné – a to kdykoliv – je ponechávat děti či domácí mazlíčky zavřené v automobilech, byť by se měl člověk vzdálit od vozu jen na pár minut. Teplota v autě může velmi rychle vystoupat a způsobit život ohrožující přehřátí organismu," zdůraznila pro ŽivotvČesku.cz mluvčí pražské záchranky.

Ve zvýšené míře hrozí úpal a úžeh. "V prvním případě jde o přehřátí organismu, které se projevuje nevolností, pocitem na zvracení, bolestí hlavy, zrychleným tepem, celkovou malátností, únavou a někdy i zvýšenou teplotou. Úžeh je přehřátí organismu způsobené přímým pobytem na slunci. Projevy jsou obdobné jako u úpalu s tím rozdílem, že zdravotní komplikace mohou nastat až po několika hodinách a doprovází je i spáleniny od slunce. V obou případech je třeba snížit teplotu postiženého – přesunem do chladné místnosti, studenými obklady a podáváním tekutin. Zbavte pacienta také přebytečného oblečení, které může bránit ochlazení. Podávejte dostatečné množství tekutin – čistou vodu či minerálku," doplnila pro ŽivotvČesku.cz Jana Poštová.

Podle mluvčí je důležité také případně ošetřit popálenou kůži s pomocí volně prodejných přípravků obsahujících kyselinu panthothenovou. "Případné bolesti hlavy či bolest způsobující popáleniny od slunce tište pomocí léků obsahujících látku ibuprofen či paracetamol. Pokud si nebudete s některými zdravotními komplikacemi vědět rady, vytočte tísňovou linku 155, kde vám naši zkušení operátoři a operátorky ochotně pomůžou," dodala pro ŽivotvČesku.cz mluvčí Poštová.

Pitný režim, stín a klid – ideální prevence

+ Člověk by měl po celý den pít tak, aby vůbec neměl pocit žízně. Ten se dostavuje ve chvíli, kdy
už má tělo nedostatek tekutin.

+ Pít bychom měli čistou, případně minerální vodu a neslazené bylinkové čaje. Vyhněte se
většímu množství alkoholu a slazeným nápojům.

+ Obzvlášť v případě většího pocení je třeba doplnit minerály a ionty, například právě
minerálními vodami.

+ Lidé by se měli vyhýbat přímému pobytu na slunci, zejména přes poledne. Je vhodné
používat pokrývku hlavy a ochranné krémy.

+ Noste vzdušný oděv, ideálně světlé barvy.

+ Chronicky nemocní lidé, především kardiaci a lidé s respiračními chorobami by se neměli
fyzicky přetěžovat. Na zvýšenou fyzickou námahu by si měli dát pozor i netrénovaní jedinci.

+ Ozvěte se svým blízkým, zejména o samotě žijícím starším příbuzným, zda jsou v pořádku.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.