Reklama:

Dovolená v exotice jako řešení pro nerozhodnuté Čechy: Nyní mohou ušetřit nemalé částky

Dovolená - Ilustrační obrázek
Dovolená – Ilustrační obrázek
Foto: ŽivotvČesku
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 7. 2024

S příchodem letních měsíců se myšlenky Čechů často stáčejí spíše k evropským destinacím, kde je příjemné počasí a není potřeba absolvovat dlouhý let. Jak uvedla expertka na dovolené ze společnosti Invia Jiřina Ekrt Jirušková pro ŽivotvČesku.cz: "Sezóna exotiky je v rozmezí od října do dubna. Přes léto myšlenky Čechů tímto směrem moc nejdou, protože s ohledem na počasí v Evropě tak lidé nechtějí absolvovat dlouhý let, často dvanáctihodinový, do místa, kde jsou v mnoha případech podobné teploty." Přesto jsou destinace, které si své návštěvníky najdou po celý rok, i mimo hlavní turistickou sezónu. A ti, kteří stále váhají, kam vyrazit, mohou právě v exotických destinacích nyní najít svou dovolenou snů. Výhodou je, že nyní za takovou dovolenou mohou ušetřit nemalé částky.

Reklama:

Oblíbené exotické destinace

Bali, Indonésie
Bali je jednou z nejoblíbenějších destinací pro milovníky exotiky. Nabízí úchvatné pláže, kulturní zážitky a bohatý noční život. Cesta z Prahy na Bali trvá přibližně 16 až 20 hodin, včetně přestupů. Nejlepší období k návštěvě Bali je během suché sezóny od dubna do října, kdy jsou ideální podmínky pro plážové aktivity a surfování. Během deštivé sezóny, která trvá od listopadu do března, je počasí méně předvídatelné, ale ceny jsou nižší a turistů méně​.

Reklama:

Thajsko
Thajsko, a zejména oblasti jako Phuket nebo Krabi, je další oblíbenou destinací. Let z Prahy do Bangkoku trvá přibližně 11 hodin. Podobně jako Bali, i Thajsko má suchou sezónu od listopadu do dubna, kdy jsou podmínky pro turisty nejlepší. Mimo tuto sezónu je možné najít levnější ubytování a letenky, ale je třeba počítat s vyšší vlhkostí a občasnými dešti.

Maledivy
Maledivy jsou snem mnoha cestovatelů díky svým nádherným plážím a luxusním resortům. Let z Prahy na Maledivy trvá přibližně 13 hodin. Nejlepší čas k návštěvě je od listopadu do dubna, kdy jsou podmínky pro potápění a plavání v křišťálově čisté vodě nejlepší. V mimosezóně jsou ceny nižší, ale je třeba počítat s možností dešťů​.

Aktuální komplikace s leteckou přepravou

Cestování do exotických destinací může být v současnosti komplikovanější kvůli problémům s odbavováním zavazadel na letištích. Na pražském Letišti Václava Havla se kvůli přetíženému provozu a nedostatku personálu často stává, že zavazadla cestujících nejsou odbavena včas, což vede ke zpožděním a někdy i ztrátám kufrů. Tisíce cestujících musely čekat na svá zavazadla několik dní, což letiště donutilo vydat doporučení, aby si lidé vzali nejdůležitější věci přímo do letadla​. Redakce ŽivotvČesku.cz o nemilé situaci psala v jednom z předchozích článků.

Srovnání cen a úspory

Bali, Indonésie:

Sezóna: Cena dovolené all inclusive v destinaci Sanur od října do dubna se pohybuje kolem 43 714 Kč za osobu. Mimo sezónu: Ceny zájezdů mimo sezónu (květen až září) jsou o něco nižší, začínají na přibližně 28 297 Kč za osobu.
Úspora: Mimo sezónu lze ušetřit 10 až 15 procent oproti cenám v hlavní sezóně​​.

Thajsko

Sezóna: Cena dovolené all inclusive v Phuketu během sezóny (listopad až duben) se pohybuje kolem 30 000 Kč za osobu. Mimo sezónu: Mimo sezónu ceny klesají a mohou se pohybovat okolo 25 000 Kč za osobu.
Úspora: Mimo sezónu lze ušetřit až 20 procent.

Maledivy

Sezóna: Cena dovolené all inclusive na Maledivách během sezóny (listopad až duben) je kolem 50 000 Kč za osobu. Mimo sezónu: Mimo sezónu ceny klesají a mohou se pohybovat okolo 40 000 Kč za osobu.
Úspora: Mimo sezónu lze ušetřit až 20 procent.

Pokud plánujete exotickou dovolenou, zvážení cesty mimo hlavní sezónu může být finančně výhodné. Ceny ubytování a letenek mohou být nižší obecně až o 10 až 20 procent, navíc se vyhnete davům turistů. Je však důležité být připraven na možné výkyvy počasí a komplikace spojené s leteckou přepravou. Destinace jako Bali, Thajsko nebo Maledivy nabízejí nezapomenutelné zážitky po celý rok, takže i mimo hlavní sezónu si můžete užít krásnou dovolenou.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: