Reklama:

Trump se podíval smrti do očí. Šándor událost vnímá jako neprofesionální zásah a selhání ochranky

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 7. 2024

Komentář: Donald Trump byl 13. července 2024 během mítinku v Pensylvánii téměř zabit atentátníkem, z jehož dlouhé zbraně byla vypálena střela, která politika zasáhla do ucha. Bezpečnostní expert a komentátor Andor Šándor se domnívá, že došlo na selhání ochranky, která podle něj neprovedla dostatečné zabezpečení prostoru - sdělil to pro ŽivotvČesku.cz s tím, že Trumpova ochrana má však limity. Ohledně útočníka je přesvědčen, že nešlo o profesionála, nicméně ne vyloženě špatného střelce.

Reklama:

Úvod do dramatické události

Reklama:

Bývalý prezident Donald Trump se během svého mítinku v Pensylvánii setkal s nečekaným a nebezpečným momentem. Střela, vypálená dvacetiletým Thomasem Matthew Crooksem, zasáhla jeho ucho - způsobila krvácení a vyvolala chaos mezi přítomnými.

Díky náhodnému úhybnému manévru se Trump vyhnul fatálnímu zranění. Tento incident okamžitě přitáhl pozornost médií a vyvolal vážné otázky ohledně bezpečnostních opatření na takových akcích.

Kritika bezpečnostních opatření

Bezpečnostní expert Andor Šándor pro ŽivotvČesku.cz ostře zkritizoval chyby ochranky, která měla informace o podezřelé aktivitě na střeše, ale nepodnikla adekvátní kroky.

"Když vám řeknou dopředu, že se něco nestandardního odehrává na střeše, a nic efektivního se neudělá, jde o jednoznačné pochybení," uvedl Šándor pro ŽivotvČesku.cz.

Geolokační snímky následně ukázaly, že střelec byl jen 150 metrů od Trumpa, což mělo umožnit rychlejší reakci bezpečnostních složek.

Svědectví z místa

Svědek Greg Smith popsal situaci pro portál BBC: "Ukazovali jsme na něj, policie kolem něj pobíhala na zemi. Říkali jsme: Hele, na střeše je chlap s puškou… a policisté netušili, co se děje." Tento výrok ukazuje na zmatenost a nepřipravenost bezpečnostních sil, které měly zajistit bezpečnost na mítinku.

Nepovedený atentát

Thomas Matthew Crooks zahájil palbu z vyvýšené pozice, první rána zasáhla Trumpa do ucha. Šándor upozornil, že po první střele byl prostor pro druhou, která mohla být fatální. "Nemyslím si, že šlo o profesionála, ale nešlo vyloženě o špatného střelce," zdůraznil pro ŽivotvČesku.cz Šándor a dodal, že selhání ochrany bylo evidentní.

Limity ochrany

Trump je chráněn agenty tajné služby, kteří mají za úkol chránit prezidenty i exprezidenty USA. Avšak i tato ochrana má své limity. Incident ukázal, jaké nebezpečí hrozí politikům na vysokých postech a jak snadno může dojít k narušení jejich bezpečnosti.

Polarizace společnosti

Někteří lidé vnímají tento čin jako důsledek rostoucí polarizace společnosti. Šándor však upozorňuje, že v každé společnosti se najdou jedinci, kteří jednají mimo normy, a motivy takových činů mohou být různé – od touhy po zviditelnění se až po psychické problémy.

Historie atentátů na americké prezidenty

Spojené státy mají dlouhou historii atentátů na prezidenty. Abraham Lincoln byl v roce 1865 zastřelen Johnem Wilkesem Boothem během návštěvy divadla. James A. Garfield zemřel v roce 1881 na následky zranění způsobených Charlesem J. Guiteauem. William McKinley byl v roce 1901 zastřelen anarchistou Leonem Czolgoszem a zemřel na gangrénu způsobenou střelnými ranami. Posledním zavražděným prezidentem byl John F. Kennedy, který byl zastřelen Lee Harvey Oswaldem v roce 1963 během motoristické přehlídky v Dallasu.

Komentář redakce: Incident v Pensylvánii znovu ukazuje, jak křehká může být bezpečnost politiků a jak důležité je neustále zlepšovat bezpečnostní opatření. Současně odhaluje hlubší problémy v rámci společnosti a nutnost řešit nejen technické, ale i sociální a psychologické aspekty těchto činů.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: