Reklama:

Nenávist kolem zakletého srubu Vratislava Mynáře. První lehl popelem, druhý obklopila velká voda. Lidé mu zkázu přejí

Alex Mynářová a Vratislav Mynář
Alex Mynářová a Vratislav Mynář
Foto: Nextfoto
Alena Šindelářová | redaktorka
[email protected]
Publikováno: 16. 9. 2024

Katastrofické povodně, které sužují především východní část České republiky, se nevyhnuly ani rodině bývalého vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře. Ten má vystavěné sídlo v obci Osvětimany na Zlínsku. Z břehu se tam vylil hruškovický potok a zaplavil silnice vedoucí skrze obci. Voda tak obklopila i téměř dokončený srub v dolní části ski areálu, který nechal Mynář vystavět a už před dvěma lety ho postihla přírodní katastrofa. Mynářova manželka Alex nyní ukázala, jak krutí dokáží někteří lidé být i v těchto těžkých časech - zkázu Mynářovi přejí. O současných povodních promluvil pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert Andor Šándor.

Reklama:

Před dvěma lety oheň, nyní velká voda. Restaurace Na Srubu, jejímž majitelem byla firma bývalého kancléře Vratislava Mynáře, před dvěma lety lehla popelem. Vyšetřování tehdy ukázalo, že srub byl zapálen úmyslně. Z domu zbyla jen základová deska a pro rodinu Mynáře, která zde trávila víkendy a Vánoce, to byla krutá rána.

Reklama:

Další nepříjemnosti kolem srubu musí rodina řešit i v rámci současných ničivých povodní. Srub, jenž se nachází v dolní části ski areálu v Osvětimanech, je obklopen vodou z potoka Hruškovice. Alex Mynářová ukázala záběry z okolí na své sociální síti. V rámci toho poděkovala i dobrovolným hasičům.

"Zásah dobrovolných hasičů pomohl zabránit větším škodám na následovníkovi shořelé restauraci na srubu," napsala na sociální síti Instagram.

Manželka Vratislava Mynáře nyní ale sdílela i nenávistné komentáře lidí, kteří rodině katastrofu přejí. "V pořádku, aspoň někde je to tam, kam to patří," napsala v diskuzi pod jedním ze článků zlostná žena. "Spadnout na palici mu to mělo," napsala další z »přejících« komentujících.

Alex Mynářová za nenávistnými komentáři vidí jen závist a jedné z uživatelek vysvětlila, že srub nebyl postaven z dotací a už vůbec ne nelegálních. "Zklamu Vás. Mynář na srub dotace nečerpal a už vůbec ne nelegálně. Ostatně to uznal i Nejvyšší správní soud," odvětila Mynářová ženě, která se dotazovala, zda se jedná o »ten srub, na který Mynář čerpal nelegálně dotace.«

O aktuálních povodních promluvil pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert a komentátor Andor Šándor. Z jeho slov vyplynulo, že krizové řízení státu zafungovalo lépe, než tomu bylo v minulosti.

"Zažil jsem povodně v letech 1997 a 2002 a musím říct, že zkušenosti, které tehdy nabyly krizové orgány Integrovaného záchranného systému (IZS), se nyní projevily. Politici tentokrát zareagovali docela dobře a včas – varovali lidi a jasně jim sdělili, co mají dělat. To je rozhodně pozitivní. I když současná povodeň možná překoná ty předchozí svým rozsahem, zdá se, že pokud jde o ztráty na životech, situace je zatím lepší. V roce 1997 zemřelo asi 60 lidí, v roce 2002 kolem dvaceti. Nejsme sice ještě na konci této tragédie, ale podle mě se ukazuje, že stát nyní dokáže reagovat lépe než během minulých katastrof," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Šándor s tím, že by lidé měli uposlechnout pokynů složek IZS.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: