Reklama:

Babí léto v plné síle. Meteoroložka upřesnila výhled počasí až do pondělí

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 9. 2024

Až do pondělí se můžeme těšit na klidné, suché a slunečné počasí, které je typické pro babí léto. "Denní teploty budou stoupat až na příjemných 23 °C, ale rána budou chladnější, neboť teploty klesnou až k 5 °C. V neděli 22. září začne astronomický podzim, a to přesně ve 14:43 hodin, kdy Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Reklama:

Podzim je období spojené s ochlazováním, zkracováním dnů a častými mlhami. Zároveň končí vegetační období, kdy začíná fenologický podzim, který má několik fází.

Právě nyní probíhá počátek fenologického podzimu, což je období sklizně plodů, jako jsou švestky a hrušky. Následuje úplný podzim, kdy padají žaludy a kaštany, a poslední fází je pozdní podzim, kdy opadávají listy ze stromů.

Reklama:

"Jedním z krásných zážitků podzimu je pozorování zodiakálního světla, které je nejlépe viditelné před začátkem ranního soumraku. Toto světlo vzniká odrazem slunečního světla od kosmického prachu ve Sluneční soustavě. V Česku je zodiakální světlo nejlépe pozorovatelné v oblastech s nízkou úrovní světelného znečištění, například na Vysočině nebo v horských oblastech," popsala pro ŽivotvČesku.cz zkušená expertka přes počasí.

Předpověď počasí na následující dny:

Pátek: Jasno až polojasno, ráno místy mlhy. Ranní teploty 11 až 7 °C, denní 20 až 24 °C.

Sobota: Jasno až polojasno, ráno místy mlhy. Ranní teploty 10 až 5 °C, denní 19 až 23 °C.

Neděle: Jasno až polojasno, ráno místy mlhy. Ranní teploty 10 až 5 °C, denní 19 až 23 °C.

Pondělí: Jasno až polojasno, odpoledne přibývání oblačnosti a večer místy déšť. Ranní teploty 11 až 7 °C, denní 19 až 24 °C.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: