Reklama:

Maláčová chce vést SOCDEM, slova politologa ji ale nepotěší

Jana Maláčová
Jana Maláčová
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 9. 2024

Jana Maláčová, bývalá místopředsedkyně SOCDEM, oznámila svůj zájem o kandidaturu na předsedkyni strany. Už se o tento post ucházela v roce 2021, kdy ji však porazil současný předseda Michal Šmarda. Maláčová svůj záměr veřejně sdílela prostřednictvím sociálních sítí, kde ji podpořil i místopředseda Lubomír Zaorálek, který rovněž plánuje opětovně kandidovat do vedení strany. Redakce ŽivotvČesku.cz v kontextu toho, zda může pod jejím případným vedením dojít ke vzkříšení strany, oslovila politologa z Fakulty sociálních věd UK Josefa Mlejnka. Odmítl to.

Reklama:

"Myslím, že už je paní Maláčová politicky za zenitem. Táhla jedny volby, ale to moc nevyšlo. V roce 2021 to bylo coby »hustá dvojka«, když šla do kampaně se svým poradcem Matějem Stropnickým. Vnímám to tak, že ona není žádný politický nováček a SOCDEM už velký potenciál nemá. To by do strany musel někdo investovat velké peníze," zcela upřímně reagoval na dotaz pro ŽivotvČesku.cz zkušený politolog.

Maláčová kritizuje současnou vládu za neschopnost a lži, zároveň vyzývá SOCDEM k aktivnějšímu postoji. Ve videu, kde oznámila svou kandidaturu, slíbila, že bude plnit své závazky.

Reklama:

Volební sjezd sociální demokracie proběhne za dva týdny. Šmarda, který již nehodlá kandidovat, naznačil, že by mohl oslovit pardubického hejtmana Martina Netolického a starostu Rokytnice v Orlických horách Jiřího Štěpána, aby se ucházeli o vedení strany. Oba nicméně dali najevo, že nemají o předsednickou funkci zájem a chtějí se zaměřit na práci v regionech.

SOCDEM, kdysi nejsilnější levicová strana v zemi, se po vládní spolupráci s hnutím ANO propadla mimo Sněmovnu a její volební výsledky se staly zanedbatelnými. Rebranding a změna loga nepřinesly očekávaný návrat na výsluní.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: