Reklama:

Kalousek promluvil o ponížení Pirátů a obavě z předání moci Babišovi

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 9. 2024

Komentář: Miroslav Kalousek se ve svém příspěvku na platformě X velmi kriticky vyjádřil k současné situaci kolem odvolání Ivana Bartoše z pozice ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra. Kalousek sice chápe frustraci Pirátů z ponižujícího způsobu, jakým byl Bartoš vyhozen z vlády, jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz, což označuje za bezprecedentní krok v české politice. Zároveň ale politický klasik vyjádřil nepochopení nad tím, proč Piráti požadují odchod i hnutí STAN z vlády, což by podle něj mohlo vést k pádu vlády a předání moci Andreji Babišovi, čehož by se právě demokratické síly měly vyvarovat.

Reklama:

Kalousek zjevně považuje za klíčové, aby se i přes aktuální neshody koalice udržela pohromadě a nedala prostor k návratu Babišova hnutí ANO do čela vlády. Jde o postoj, který odráží jeho dlouhodobou snahu o udržení současné vlády jako menšího zla oproti riziku Babišova návratu, který by podle něj znamenal ztrátu demokratických hodnot a další oslabení politické kultury v Česku.

Kalousek se opakovaně negativně o Babišovi pro ŽivotvČesku.cz vyjádřil. "Vždy jsem říkal, že Andrej Babiš je zásadní riziko pro demokratickou správu země a pro rovné chování všech institucí s příslušnými pravomocemi, že budou takzvaně »pískat« rovinu. Do jaké míry bych ho označil rizikem bezpečnostním, to nevím, ale rizikem pro demokracii, to ano," dodal pro ŽivotvČesku.cz Kalousek. Redakce o tom psala v dřívějším článku.

Reklama:

Kalouskův příspěvek na platformě X mimo jiné naznačuje, že by bylo pro Piráty rozumnější hledat řešení uvnitř vládní koalice, než aby riskovali její rozpad a posílení pozic opozice vedené Babišem.

Takový přístup by podle Kalouska mohl vést k »potopě« v české politice, což naznačuje obavy z toho, že by Piráti svým jednáním mohli neúmyslně otevřít dveře k destabilizaci vlády a posílení populistických sil​.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: