Reklama:

Nový král digitalizace Kupka zajel tvrdě do Bartoše: Ivan bohapustě lže a naříká jako malé dítě

Martin Kupka
Martin Kupka
Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 9. 2024

Komentář: Digitální drama kolem stavebního řízení se blíží k epickému finále. Martin Kupka, nový »král digitalizace«, se rozhodl, že Ivan Bartoš už si s ním na digitálním pískovišti hrát nebude. Kupka nenechal na Bartošovi nit suchou a jeho obvinění o návratu starých lukrativních zakázek označil za »bohapusté lži«. Lídr Pirátů se mezitím pokusil ještě zachránit situaci a tvrdí, že za všechno může to, že »ohrozil peníze velkých kluků z ODS«. Kupka ho ale bez milosti srazil ze schodů reality, a to se vším, co k tomu patří. V redakci ŽivotvČesku.cz jsme si všimli, že oba politici si v pátek vyměnili poměrně ostré vzkazy přes videa na sociálních profilech.

Reklama:

Jak to tak vypadá, Bartoš teď sedí ve svém ministerském křesle, které se pod ním houpe víc než digitální připojení na stavebním úřadě. A zatímco se snaží zachránit zbytky své důstojnosti, Kupka už si na staré a osvědčené postupy zavazuje šněrovadla.

Kupka, v typickém stylu ODS, totiž oznámil, že řešením je »návrat k tradicím« – tedy zpátky k původním systémům, které aspoň umí rozlišit mezi stavebním povolením a opravou kurníku. Zkrátka, když moderní technologie selžou, je čas se vrátit k osvědčenému.

Reklama:

A právě to Bartošovi nyní lidé na stavebních úřadech nejvíce vytýkají – sliboval, že jim usnadní život, ale místo toho jim přinesl nekonečné čekání na kolečko, které se stále točí, ale nikam nevede.

Bartoš, který zřejmě cítí, že jeho čas na ministerstvu se krátí, nyní přechází do defenzivy. Ve svém posledním vyjádření na síti X se snažil přenést vinu na ODS a obvinil je z toho, že »ohrozil peníze velkých kluků z ODS«, když zrušil jejich »tunel«.

Kupka však rychle kontroval a nazval to »lží ublíženého dítěte«, které teď brečí, že mu někdo vzal hračku. A aby toho nebylo málo, Kupka se rozhodl, že nejlepší cestou k záchraně systému bude návrat k původním.

Kupka tedy symbolicky nakládá Bartošovi v reakci na jeho obhajování se: "Ivan Bartoš před chvílí zveřejnil video, ve kterém bohapustě lže. Nechci se ale věnovat nářkům malého dítěte, ale vyvrátit věci, které v tom videu zazněly«, uvedl mimo jiné, a to v reakci na poslední Bartošovou video, v němž pálí do Kupky.

"Pouhý den po předání digitální agendy ODS ministr Kupka oznámil, že otevírá cestu původnímu dodavateli, který si tak může zachovat lukrativní byznys," uvedl Bartoš, že původní dodavatel vyhrožoval v kontextu digitalizace stavebního řízení, že předá data »za odměnu« 360 milionů korun.

Pro doplnění je tak potřeba uvést známou informaci, že společnost Vita software, která dodávala většině stavebních úřadů systém pro stavební řízení, žádala po ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) 360 milionů korun. Pokud by stát společnosti nezaplatil, hrozilo, že mu firma neposkytne data ze starých stavebních řízení.

Kupkovi nyní nezbývá nic jiného než dostat digitalizaci stavebního řízení do formy. "Systém měl být revolucí, ale místo toho se stal noční můrou," komentují obecně stav odborníci na IT.

Jak se říká, někdy je prostě lepší vrátit se k tužce a papíru – tedy alespoň dokud Kupka nedokončí tuhle digitální revoluci ve stylu »zpátky do budoucnosti«.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: