Reklama:

První odhad počasí na letošní zimu. Mírnější hodnoty s rizikem nečekaných zvratů

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 10. 2024

S příchodem podzimu se mnozí začínají zajímat o to, jaká bude nadcházející zima. "Na základě sezónních předpovědí se zdá, že nás letos v Evropě čeká zima s nadprůměrnými teplotami. To ovšem neznamená, že nebudou dny, kdy se projeví chladnější proudění, které by mohlo přinést sníh i do nižších poloh," uvedla na úvod pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Reklama:

Jedním z faktorů, které mohou ovlivnit počasí, je klimatický jev zvaný La Niña. Je to fenomén odehrávající se v rovníkovém Pacifiku a je charakterizován ochlazením povrchových vod oceánu.

"Na rozdíl od svého protipólu nazvaného El Niña mívá La Niña odlišné vlivy na globální klima. Nejvýrazněji ovlivňuje počasí v Severní a Jižní Americe, kde se například v Kanadě očekává studená a sněhová zima, zatímco jih Spojených států zažije spíše teplé a suché období," doplnila pro ŽivotvČesku.cz expertka přes počasí.

Reklama:

Jaký dopad má ale La Niña na Evropu? Přestože je Evropa od Pacifiku vzdálená a přímý vliv je omezený, historické záznamy naznačují, že během některých let s La Niñou, například v roce 2010, byla zima ve střední Evropě bohatá na sníh. Jiné roky vlivem jevu, jako tomu bylo například v roce 1998, přinesly naopak mírné zimní počasí.

"Zůstává tak otázkou, zda nás letos čeká pravá sněhová zima nebo teplotně nadprůměrná sezóna. Přestože sezónní předpovědi naznačují spíše mírnější zimu, přírodní jevy jako La Niña mohou do meteorologické rovnice přinést nečekané zvraty, a proto by milovníci zimních radovánek měli být připraveni na vše," dodala pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: