Reklama:

Pekarová ukázala svůj sladký narozeninový dort, předtím ale musela spolknout Kalouskovu hořkou pilulku

Markéta Pekarová Adamová
Markéta Pekarová Adamová
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 3. 10. 2024

Komentář: Markéta Pekarová Adamová se ve čtvrtek pochlubila na sociální platformě X snímkem, na němž s úsměvem krájí dort. Sladkou pochoutku předsedkyně TOP 09 dostala od svých kolegů k narozeninám. Na první pohled se může zdát, že její strana prožívá klidné a šťastné chvíle, za sladkou iluzí se ale skrývá trpká realita - Miroslav Kalousek, zakladatel a bývalý předseda TOP 09, krátce před oslavou političky oznámil svůj odchod ze strany. Podle redakce ŽivotvČesku.cz jde o krok, který je jasným signálem nespokojenosti s tím, jakým způsobem politička dlouhodobě vede stranu.

Reklama:

Dort a ticho před bouří

Zatímco Pekarová Adamová dnes oslavuje svůj osobní milník, její politický osud se nachází v nejistých vodách. Fotka, kde krájí slavnostní dort, by mohla symbolizovat stabilitu a vděčnost jejích stranických kolegů, ovšem stíny, které vrhá odchod Miroslava Kalouska, nelze ignorovat.

Reklama:

Zakladatel TOP 09 totiž není jen odcházejícím členem upadající strany, ale ikonou české politické scény, která významně formovala TOP 09. A jeho rozhodnutí opustit stranu s odůvodněním, že nesouhlasí s jejím současným směrem, není pouze osobní frustrací – je to veřejné varování.

"Rozhodnutí ve mně zrálo dlouho. Na témata, která jsou pro mě velmi zásadní, má TOP 09 dlouhodobě jiné názory než já. A jinak je komunikuje než já, oproti tomu já je jinak komunikuji než oni. A přijde mi fér, abych nebyl s jejich názory spojován a oni nebyli spojováni s mými," vysvětlil politický klasik Miroslav Kalousek pro ŽivotvČesku.cz, co stojí za jeho rozhodnutím opustit stranu.

Kalousek dává Pekarové červenou kartu

Kalousek, který má za sebou dlouhá léta v politice, během nichž se stal synonymem pro pragmatickou a někdy nekompromisní politiku, tímto krokem signalizuje, že v Pekarové nevidí vůdce, který by dokázal TOP 09 vrátit na vrchol politické scény. Jeho odchod přichází ve chvíli, kdy strana stále bojuje o důvěru voličů a není vyloučeno, že sněmovní volby v nadcházejícím roce mohou ukázat velmi nepříznivý výsledek. To, co původně mělo být jen klidné oslavení osobního jubilea, se tak nechtěně mění v bolestivou připomínku, že pod povrchem zdánlivě přátelského prostředí se schyluje k vážné krizi.

Sladký dort a hořký závěr

Pekarová možná krájí dort s úsměvem, ale její pozice je nyní slabší než kdykoliv předtím. Kalouskův odchod není jen ztrátou dalšího člena, ale odchodem zakladatele, který svým krokem nepřímo zpochybňuje její schopnosti jako lídra. V atmosféře tohoto paradoxu – sladké oslavy a hořkého politického »prásknutí dveřmi« – zůstává otázkou, zda Pekarová Adamová dokáže stranu udržet pohromadě. Možná, že ji na další narozeniny čeká další dort. Otázkou však je, kdo jej bude krájet.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: