Reklama:

Občan Pollert: Když 95 tisíc pro první dámu, tak alespoň 50 tisíc pro paní Fialovou, nebo ať nedostává nikdo nic

Lukáš Pollert
Lukáš Pollert
Foto: Se svolením Lukáše Pollerta
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 10. 2024

Komentář: Debata kolem toho, zda by první dáma měla pobírat paušální náhradu za výdaje spojené s reprezentací státu, nabírá na obrátkách. Eva Pavlová, která svého manžela prezidenta doprovází při většině oficiálních akcí, by podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí mohla od ledna získávat částku kolem 95 tisíc korun měsíčně. Jde o krok, který by měl napravit nedůstojný stav, kdy první dámy dlouhodobě plnily své společenské a reprezentační povinnosti bez jakékoliv kompenzace. Návrh vítá prezidentská kancelář i ti, kteří vnímají úlohu první dámy jako náročnou a plnohodnotnou službu státu. Ale ne všichni jsou nadšeni, jak zjistila redakce ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Do debaty se ostře zapojil na dotaz redakce ŽivotvČesku.cz lékař, komentátor a bývalý olympionik Lukáš Pollert, který s notnou dávkou cynismu vyslovil obavu, že paušální náhrady pro první dámu mohou být jen začátkem.

"Pokud by paní Pavlová měla pobírat paušální náhradu, proč ne i paní Fialová, jako manželka premiéra? Dejme jí třeba 50 tisíc korun měsíčně. A co manželky poslanců, když doprovází své manžely na reprezentativní akce? Třeba pan Pekar, manžel šéfky Sněmovny, by taky mohl něco dostat. Každá reprezentativní polovina páru by měla »něco« dostat. Nakonec, někdy je důležitější než ta »zvolená« půlka. Pokud první dáma, pak i poslední. Buď všichni, nebo nikdo nic," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Pollert s důrazem na to, že návrh přichází v době, kdy se část Česka vzpamatovává z povodní a debata není zcela vhodná.

Reklama:

Pollertův sarkasmus ukazuje, že v jeho očích je placení za »reprezentaci« možná trochu přehnané - zejména v kontextu toho, jaký plat má hlava státu. Ačkoliv ironie jeho komentáře míří k otázce, kde má odměňování těchto společenských rolí skončit, nelze ignorovat, že na dně tohoto cynismu leží relevantní otázka: »Kde je hranice mezi společenskou povinností a placenou prací?«.

První dáma vs. manželka premiéra: Kde je rovnováha?

Otázka financování partnerů veřejných činitelů není nová, ale tento návrh otevírá dveře novým debatám. Je role první dámy natolik významná, aby za ni měla dostávat finanční kompenzaci, zatímco partneři premiérů a dalších vrcholných politiků nikoli? Je pravda, že Eva Pavlová doprovází prezidenta na všech významných akcích, což je jak společenskou normou, tak protokolární nutností. Ale Pollertova nadsázka míří k jádru problému: »Když jednou začneme kompenzovat jednoho partnera, proč ne i další? Kde je konec?«.

Reprezentace vs. placená práce: Kdo by měl dostávat?

Pollertovo přemýšlení může znít přehnaně, ale jeho úvaha zrcadlí obavy části veřejnosti, že takový krok může otevřít cestu k dalším náhradám. Pokud dostane první dáma 95 tisíc korun, proč by nemohla manželka premiéra dostat nějakou menší částku za svou přítomnost na oficiálních akcích? A pokud ona, proč ne i partneři dalších vrcholných politiků? V takovém případě bychom mohli skončit s tím, že manželé a manželky představitelů státu by mohli pravidelně pobírat státní peníze jen za to, že vedle svých partnerů stojí na veřejných akcích.

Sarkasmus lékaře, komentátora a bývalého špičkového sportovce je varováním, že bychom měli být opatrní, aby se tato novinka nestala precedentem pro další nároky.

Ať už se na to díváme jakkoli, debata o financování společenských povinností první dámy má nepochybně své opodstatnění. Klíčovou otázkou však zůstává: »Kde leží hranice mezi spravedlivou kompenzací za náročnou roli, kterou první dáma vykonává, a tím, co Lukáš Pollert označuje jako placení za reprezentaci?«. Je potřeba pečlivě zvážit, zda tento krok neotevře dveře dalším, možná zbytečným nárokům, které by mohly proměnit symbolickou funkci v placenou činnost, a vytvořit tak nebezpečný precedent pro další veřejné role.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: