Reklama:

Politolog Kraus vysvětlil složitost míru na Ukrajině, je tam mnoho otázek

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 10. 2024

Zahraniční zpravodajství: Podle politologa a šéfa oboru Bezpečnostní a strategická studia na Masarykově univerzitě Josefa Krause je nepravděpodobné, že by konflikt na Ukrajině v roce 2024 skončil. Kraus se domnívá, že míra eskalace se výrazně zpomalila, ačkoliv ruské síly částečně postupují a okupují území. "Rusové postupují a dostávají některé ukrajinské síly do obklíčení, ale zatím to není nic fatálního," uvedl Kraus pro ŽivotvČesku.cz. Přestože z různých stran konfliktu zaznívají hlasy volající po mírovém řešení, situace se nezlepšuje. Kraus dodává, že složitost jednání o míru a otázky, které je třeba vyřešit, naznačují, že konec války je spíše v nedohlednu.

Reklama:

Rusové postupují k Torecku, Ukrajina ztrácí klíčová území

Situace na frontě se zhoršuje zejména v oblasti východní Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes podle agentury Reuters oznámila, že ruské jednotky dosáhly okraje frontového města Toreck. Tento postup přišel necelý týden po pádu města Vuhledar, dalšího významného ukrajinského opěrného bodu. Ruské síly v oblasti Torecku postupují stále agresivněji, a to jak v počtu vojáků, tak ve využívání těžké techniky. Podle vojenských blogerů spojených s telegramovým kanálem Rybar postupují ruské jednotky směrem k centru města.

Reklama:

Anastasija Bobovniková, mluvčí luhanského uskupení vojsk, potvrdila, že boje probíhají prakticky u každého vstupu do města. "Situace je nestabilní, Rusové dosáhli východního okraje města," uvedla. Pokud by Rusko město ovládlo, získalo by významnou strategickou výhodu v oblasti Donbasu, o který usiluje již od roku 2014.

Ukrajina volá po zbraních, Rusko využívá ničivé bomby

Postup ruských sil je provázen intenzivním bombardováním a destrukcí vesnic. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal rozkaz armádním činitelům, aby udělali maximum pro zpomalení ruského postupu. Oleksandr Syrskyj, velitel ukrajinských sil, v úterý podle svých slov jednal s americkým generálem Charlesem Brownem o dodávkách nových zbraní. Zelenskyj opakovaně žádá Západ o zvýšení vojenské pomoci, neboť Rusko získává čím dál větší převahu.

Rusko, které nyní ovládá přibližně pětinu ukrajinského území, pokračuje v okupaci území ve východní části Ukrajiny, zejména v oblasti Donbasu. Od srpna ruské síly postupně dobývají jednu vesnici za druhou a čím dál častěji používají vysoce ničivé naváděné bomby, které ztěžují ukrajinské obraně udržet linie.

Strategický význam Torecku a výhled do budoucnosti

Město Toreck, dříve známé jako Dzeržynsk, bylo frontovým městem již od roku 2014, kdy došlo k vypuknutí konfliktu na východě Ukrajiny. Pro ukrajinské síly představuje klíčový opěrný bod. Dobytí Torecku by podle ukrajinských vojenských analytiků znamenalo pro Rusko strategickou výhodu, neboť by mohlo zablokovat klíčové logistické trasy, které spojují operační týl ukrajinských jednotek s frontovými liniemi.

Dobytí tohoto města by tak ruské armádě otevřelo cestu k dalším významným územím a posunulo by Moskvu blíže k jejímu cíli – plnému ovládnutí Donbasu, klíčové oblasti na východě Ukrajiny. Tento vývoj by mohl značně zkomplikovat případná mírová jednání, která podle odborníků, jako je Josef Kraus, zůstávají v tuto chvíli pouze vzdálenou možností.

Přestože na mezinárodní úrovni stále sílí volání po diplomatickém řešení, realita na bojišti naznačuje, že mír je zatím mimo dosah. "Letos válka nejpravděpodobněji neskončí. Složitost jednání o míru je spíše v řádu měsíců, pokud by započala. Je tam velké množství otázek, které jsou zatím nevyřešitelné," dodal pro ŽivotvČesku.cz Kraus s tím, že jednání o míru jsou pro letošní rok zatím v nedohlednu.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: