Reklama:

Nechutný útok na premiéra Fialu: Dezinformace, která se šíří internetem, tvrdí, že je agent Fialka

Petr Fiala
Petr Fiala
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 10. 2024

Komentář: Další útok na premiéra Petra Fialu se opět šíří internetem, a to v podobě zmanipulovaného dokumentu Státní bezpečnosti (StB), jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz. Tentokrát jde o údajnou kartu StB, na níž je Fiala uveden pod krycím jménem »Fialka«. I když se jedná o již mnohokrát vyvrácenou dezinformaci, stále nachází cestu do veřejného prostoru, zejména pak prostřednictvím sociálních sítí.

Reklama:

Naposledy falešný materiál šířila buňka Komunistické strany Čech a Moravy v Havlíčkově Brodě na svém facebookovém profilu, příspěvek byl ale brzy smazán. I přes to však fotografie a informace dál žijí svým životem na internetu, kde nabývají na síle a šíří se mezi lidmi, kteří jsou náchylní uvěřit těmto podvodům.

Reklama:

Podobné dezinformace se objevují už několik let, jejich aktuální verze je však sofistikovanější a propracovanější než v minulosti.

Zatímco první verze stávajícího podvrženého dokumentu byla jednoduše vyvrácena, novější pokus obsahuje upravenou verzi karty StB, která je ve skutečnosti odvozená od skutečných dokumentů z kauzy bývalého premiéra ČR Andreje Babiše.

Server Demagog.cz a další média jako Seznam Zprávy se podrobně zabývaly tím, jakým způsobem byla fotografie upravena. Výsledkem analýzy je jasné odhalení, že údaje o Fialovi jsou zcela falešné a že stávající podvrh je založen na reálném historickém dokumentu jiného politika. Jde o příklad digitální manipulace, jejímž cílem je podkopat důvěru veřejnosti v současné politické lídry.

Dlouholetý akademik a premiér Petr Fiala není v žádném oficiálním seznamu agentů StB veden. Snahy diskreditovat jeho jméno prostřednictvím podobných podvodů odráží širší problém českého politického prostředí, kde jsou zneužívány historické dokumenty a dezinformační kampaně k osobním útokům. Přestože jsou takové pokusy opakovaně vyvráceny, stále existují skupiny, které z těchto dezinformací těží.

Nejnovější případ opět ukazuje, jak důležité je kriticky přistupovat k informacím, které jsou šířeny po internetu, a nepodléhat falešným zprávám. Historické dokumenty mohou být snadno zneužity a upraveny za účelem šíření lživých tvrzení, která mají za cíl poškodit pověst veřejných osobností a do jisté míry snížit podporu u domácího publika.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: