Reklama:

Tohle kynolog Macinka nečekal. Slovník bývalého mluvčího Klause a lídra Motoristů je ostudou internetu

Petr Macinka a Václav Klaus
Petr Macinka a Václav Klaus
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 10. 2024

Komentář: Lídr hnutí Motoristé sobě a bývalý mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka se na platformě X rozhodl ukázat, že seriózní politický dialog je možná přežitek, a vsadil na úplně jiný styl komunikace. Pokud jste si mysleli, že politika je o argumentech a věcných debatách, Macinka vás rychle vyvede z omylu, jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz. Jeho oficiální účet se totiž změnil v arénu plnou příkazů jako »lehni!«, »sedni!« a třeba i »dejchej zhluboka, bobku«. Na první pohled to vypadá, jako by se spíše připravoval na dráhu trenéra psů než politického lídra.

Reklama:

Styl Macinky by možná prošel na pavlači, školním dvoře nebo na cvičáku, ale v politické aréně, kde jsou namístě konstruktivní debaty, jeho »povelová« rétorika poněkud pokulhává.

"Sklapni, pirátíčku," není přesně to, co byste čekali od bývalého mluvčího jednoho z nejznámějších českých institutů, ale Macinka zřejmě věří, že právě tento styl dryáčnické komunikace zaujme. Pravda je, že když na síti X neznámý autor poskládal jeho nejčastější slovní hity, celková sestava zaujala, nikoliv však pozitivně. Člověk by si totiž málem myslel, že Macinka má na víc a umí být vtipnější.

Reklama:

Možná se Macinka snaží vyvolat dojem »tvrdého chlapíka«, který se s nikým nepáře, ale ve skutečnosti se mu podařilo spíše rozvířit vody české platformy X tím, že jeho urážky a povely připomínají školní šikanu více než seriózní politickou debatu.

Někdejší spolupracovník exprezidenta Klause se dostal na pozici lídra hnutí Motoristé sobě, ze které se snaží oslovit voliče, kterým je politika tradičních stran vzdálená. Ovšem namísto realistických a vážně míněných návrhů, jak zlepšit situaci v zemi, se rozhodl jít cestou urážek a absurdních komentářů, které působí spíše jako laciný pokus o vtip při zábavě puberťáků u láhve nevalného pitiva. Pokud jsou příkazy »lehni!« a také »aby ses nepo*ralo!« jeho nejlepší odpovědi na kritiku, můžeme jen doufat a modlit se, že se politická scéna tímto směrem nevydá.

Možná Petr Macinka zapomněl, že politika není školní dvorek, kde si získáte respekt pomocí urážek a směšných příkazů. Nebo možná ne. Možná si zkrátka a jednoduše spletl cestu. Očekávali bychom totiž, že lídr politického hnutí, který byl dříve mluvčím Institutu Václava Klause, bude přispívat k politické debatě trochu vážněji a věcněji. Zatím to ale vypadá, že Macinka politickou scénu vnímá spíše jako místo, kde se dají urážky a povely považovat za argumenty.

Je otázka, zda Macinkovy povelové dovednosti pramení z dob, kdy pracoval pro Václava Klause, nebo zda jde o jeho vlastní invenci. Pravdou asi může být, že příkazy typu »lehni!« a »sedni!« možná fungovaly na hradním koberci, ale v politice to působí spíš jako parodie na skutečný dialog.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: