Reklama:

Prý to budou moje poslední Vánoce. Agresor s knihou o střelbě vyhrožoval Richterové

Olga Richterová
Olga Richterová
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 10. 2024

Komentář: Násilí v jakékoli podobě je nepřijatelné a zvláště odporné, když je namířeno na veřejné činitele, kteří čelí nejen kritice, ale i reálným hrozbám. Příkladem je nejnovější incident, jak jsme si všimli v redakci ŽivotvČesku.cz, kterým si prošla podle svých slov na platformě X místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). A to když byla ve středu ráno v pražské tramvaji vystavena hrubému slovnímu útoku a výhrůžkám smrtí.

Reklama:

Richterová, jak již bylo naznačeno, popsala situaci na sociální síti X, kde uvedla, že na ni útočil muž středního věku, který jí prý vyhrožoval, že »tohle budou její poslední Vánoce«. Útočník v ruce dokonce držel knížku o střelbě, což jen umocnilo pocit bezprostředního nebezpečí.

Přestože se dle slov političky naštěstí našli dva mladí muži, kteří se Richterové zastali, celá situace pokračovala i poté, co vystoupila na zastávce Krymská. Útočník ji následoval a dál na ni křičel, než se jí podařilo přivolat pomoc policie.

Reklama:

Richterová s odstupem situaci komentovala osobně: "Pokřikoval o střílení a tom, že tohle budou moje poslední Vánoce. V ruce skutečně držel knížku o střelbě a celkově vypadal, že mi bezprostředně hrozí napadení. Chci poděkovat dvěma mladým mužům, kteří útočníka vyzvali, aby toho nechal. Díky nim poodstoupil a já ho mohla vyfotit."

Nemilá událost znovu připomíná, že nesouhlas s politikou by nikdy neměl přerůst v násilí. I když můžeme mít na politiky různé názory, a často s nimi lze nesouhlasit, použití hrozeb, násilí nebo zastrašování je absolutně nepřijatelné a v rozporu s demokratickými hodnotami.

Agrese vůči komukoli, natož vůči veřejnému činiteli, je důkazem nejenom frustrace, ale i hlubokého selhání ve společnosti, která by měla vést dialog, nikoli útoky.

Podobné incidenty by nás měly přimět k zamyšlení nad tím, kam směřuje naše veřejná debata. Násilí a nenávistné projevy nikdy nemohou být součástí demokratické diskuze. Je naprosto klíčové, aby společnost našla cestu, jak spolu komunikovat, aniž by docházelo k hrozbám či zastrašování.

Richterová není první političkou, která se setkala s podobnými útoky, a je nezbytné, aby podobným incidentům byla věnována náležitá pozornost.

Situace již byla předána do rukou policie, jak Richterová uvedla, která nyní pátrá po dalších svědcích. »Útočník« by měl dostat jasnou stopku a být volán k odpovědnosti. Ale hlavně, jako společnost bychom měli být schopni ukázat, že násilí vůči komukoli, bez ohledu na to, zda je politik, novinář nebo obyčejný člověk, nemá v naší společnosti místo.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: