Reklama:

Balaštíkovou z hnutí ANO setřel Topolánek kvůli podpoře Ukrajiny. Stačila mu jedna stručná věta

Margita Balaštíková / Mirek Topolánek
Margita Balaštíková / Mirek Topolánek
Foto: Profimedia / Foto 2: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 10. 2024

Komentář: Když poslankyně za hnutí ANO Margita Balaštíková prohlásila tázavě na sociální síti X »Proč máme neustále platit válku na Ukrajině?", byl to výrok, který zarezonoval napříč spektrem, jak už to u podobně jednoduchých otázek bývá. V redakci ŽivotvČesku.cz se domníváme, že na první pohled tu máme otázku s nádechem populismu, která má zaujmout část veřejnosti unavenou z mediální i politické podpory Ukrajiny. Balaštíková se v zásadě ptá na něco, co si část společnosti jistě klade jako osobní otázku, když vidí čísla o miliardách, které směřují za hranice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jenže realita, jak víme, nebývá tak prostá.

Reklama:

Výrok Balaštíkové vycházel z nedávného vystoupení jejího stranického lídra Andreje Babiše v pořadu Partie, kde expremiér tvrdil, že česká pomoc Ukrajině dosahuje 120 miliard korun. Opíral se o odhad ekonoma Lukáše Kovandy, který v létě uvedl, že celková česká pomoc, zahrnující jak přímou podporu Ukrajině, tak pomoc ukrajinským uprchlíkům na našem území, činí přibližně 117 miliard korun. Výrok tedy obsahoval mix přímých vojenských dodávek a podpory uprchlíkům, což ovšem Balaštíková shrnula prostě populisticky jako »platbu za válku«.

Reklama:

V reakci na její postoj nezůstal stranou Mirek Topolánek, který své myšlenky na adresu Balaštíkové vyjádřil stručně a nekompromisně. "Vy platíte leda tak ho*no…". V jedné větě tak shrnul to, co si pravděpodobně myslí i část veřejnosti, která chápe podporu Ukrajině jako investici do širší evropské bezpečnosti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jako preventivní opatření proti možnému šíření konfliktu. Jeho cynický tón zároveň odráží frustraci nad populismem, který téma války redukuje na »peníze na Ukrajinu« a ignoruje širší kontext konfliktu.

Kdo vlastně platí co?

Z pohledu Balaštíkové to zní tak, že »platíme válku«. Z pohledu Topolánka jde o »investici«, což nám nechává prostor k úvaze, zda mezi podporou a vnímáním jejího smyslu nebude skutečně hlubší rozkol.

V redakci ŽivotvČesku.cz si skutečně myslíme, že »ano, miliardy na podporu Ukrajiny jsou reálné, ale jednoduchá otázka poslankyně ANO ignoruje fakt, že tyto výdaje nejsou jednorázové platby na válku, ale i na pomoc uprchlíkům, bezpečnostní opatření a v konečném důsledku na stabilitu Evropy«.

Celá diskuse ale dobře ilustruje jeden fakt: »někteří politici se ve snaze získat body u části veřejnosti nezdráhají využít populismus, který zjednodušuje a přitahuje«.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: