Reklama:

První výhled počasí na listopad: Prudké ochlazení, sněžení a postupný návrat k normálu

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 10. 2024

Listopad přinese různorodé počasí – začátek měsíce bude ve znamení výrazného poklesu teplot, které mohou přinést sněhové srážky na hory a přechodně i do středních poloh. "Po krátkém zimním »nádechu« se však vrátí mírný a klidnější podzim s občasným deštěm a přeháňkami," shrnula pro ŽivotvČesku.cz expertka přes počasí Dagmar Honsová, co lze od listopadu očekávat.

Reklama:

Období od 1. do 10. listopadu

První listopadová dekáda začne převážně zataženým počasím, místy s deštěm nebo přeháňkami. Na horách a v některých středních polohách by mělo přechodně sněžit. Po chladném období se situace uklidní – očekává se nízká oblačnost a mlhy, místy i se slunečným počasím. "Ranní teploty budou zpočátku mezi 3 až -3 °C, ale ke konci dekády se oteplí na zhruba 5 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 7 °C, postupně stoupnou na 7 až 12 °C, při slunečném počasí mohou dokonce dosáhnout až na 14 °C," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka.

Reklama:

Období od 11. do 20. listopadu

Ve druhé dekádě listopadu bude převládat oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Na horách se opět mohou objevit sněhové srážky, ale jen přechodně. Výjimečně bude polojasno. Ranní teploty budou v rozmezí 7 až 2 °C, při slunečném počasí může být chladněji. Denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 13 °C.

Období od 21. do 30. listopadu

Ke konci měsíce očekáváme převážně oblačné počasí s občasnými přeháňkami, které by v polohách nad 600 metrů mohly přecházet ve sněhové. Nejnižší ranní teploty budou mezi 4 až -2 °C, zatímco denní teploty dosáhnou maximálně 4 až 11 °C. Výhled počasí naznačuje, že se podzimní počasí udrží s občasnými přechody do zimních podmínek, které nastanou zejména ve vyšších polohách.

"Celkově můžeme očekávat, že listopad přinese typicky proměnlivé počasí, kde se chladnější dny střídají s mírnějšími a s občasnými srážkami, které se v horských oblastech mohou změnit ve sníh," dodala pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: