Vakcína proti koronaviru jde na trh. Dopady na lidské zdraví neznáme, obává se bezpečnostní expert

Generál a bezpečnostní expert Andor Šándor
Generál a bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 12. 2020

Celý svět se upíná k vakcíně, která by měla pomoci v boji s koronavirem. Velká Británie již schválila vakcínu od farmaceutické společnosti Pfizer/BioNTech. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50) dorazí vakcína do České republiky na přelomu ledna a února. "Jsem zdrženlivý. Máme tu vakcínu po osmi měsících a nikdo nezná dlouhodobý dopad na organismus," říká v rozhovoru pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert Andor Šándor.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný přiznává, že bez vakcíny boj s koronavirem Česká republika nezvládne. Vláda jde zatím cestou, že omezuje služby, podnikání a pohyb občanů. 

"Jediné řešení je vakcína," řekl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula. "Vakcíny by do České republiky mohly dorazit na přelomu ledna a února," dodal pro Českou televizi ministr zdravotnictví Jan Blatný. Velká Británie už schválila vakcínu od společnosti Pfizer/BioNTech. Otázkou je, zda vakcína je bezpečná.  

"Na jedné straně je tady snaha řešit problém jménem covid-19. Ale je tady ve hře obrovské bohatství, které farmaceutické firmy vydělají. Víme dobře, že tady roky existuje lék Isoprinosine, který lze velmi úspěšně aplikovat. Já nejsem lékař ani vakcinolog, ale ptám se a zajímám se. Akorát se zdá, že na tom léku nebude taková možnost získat velké zisky. Já nezpochybňuji snahu eliminovat covid-19, ale my nevíme, jak se vakcína bude chovat z hlediska dlouhodobého. Zda nebude mít nějaké negativní dopady na lidský organismus. To v tuto chvíli nikdo neví, protože běžně klinické zkoušky vakcín trvají mezi 8 až 16 lety. Dnes tu máme po osmi měsících fázi, kdy se to už aplikuje. Já vakcínu neodmítám, ale můj postoj zůstává zdrženlivý. Nikdo v tuto chvíli vedlejší následky na organismus nezná," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz bezpečností expert Andor Šándor. 

Běžná doba pro vývoj vakcíny představuje průměrně deset let, ale vakcína určená na léčbu koronaviru vznikla za pouhých deset měsíců. Premiér Babiš veřejnost ujistil, že očkování proti koronaviru bude zdarma a bude dobrovolné. 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.