Pocta zvířecímu hrdinovi: Pes zabránil odpálení bomby na svatbě plné lidí. Sám za to zaplatil životem

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 5. 12. 2020

Děsivý příběh se odehrál nedaleko severovýchodního města Maiduguri v Nigérii, kdy se během svatební oslavy dospívající mladík pokusil na místě odpálit bombu a zabít desítky nevinných lidí. Díky včasnému zásahu hrdinného zvířecího miláčka, který obětoval život pro životy druhých, nedošlo ke krvavému masakru.

Občas by se člověk měl zamyslet nad tím, jak se chová ke zvířatům, protože některá z nich dokážou být dokonce lepším přítelem než člověk a zachovat se v situaci otázky života a smrti jako praví hrdinové. Svatební oslava v nigerijské vesnici Belbelo v roce 2017 se stala místem činu, kdy se mladý atentátník pokusil spáchat sebevražedný bombový útok a způsobit obrovský masakr. Útočníkovi se podařilo dostat mezi svatební hosty a stranou se připravoval k odpálení improvizovaného výbušného zařízení (tzv. IED).

Pes, který patřil jednomu z hostů, přesto, že neměl žádný speciální výcvik, vycítil atentátníka a ihned na něj zaútočil. "To přimělo útočníka detonovat výbušninu, protože se dostal do souboje se psem a snažil se vyhnout jeho kousání a drápání. Pes tím zabránil odpálení improvizované bomby v davu svatebních hostů," uvedl mluvčí policie Viktor Isuku, jak informoval web news.sky.com.

Podle všeho šlo o atentátníka z teroristické skupiny Boko Haram, která vede boj s tamní vládou už od roku 2009 a požaduje nastolení islámské vlády v plném rozsahu. K výbuchu mělo dojít jen několik hodin poté, co se odehrály další tři sebevražedné útoky nedaleko místa konání svatby. Pes, který prokázal neuvěřitelnou odvahu a zachránil spousty lidských životů, však sám zemřel, když došlo k menšímu výbuchu během souboje s útočníkem, uvedl britský The Telegraph. Dnes je statečné zvíře považováno místními obyvateli za velkého hrdinu, jehož čin zůstává i po třech letech od děsivého dne nezapomenut.

 

 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.