Reklama:

Kilogram kapra letos kolem stovky. Prodejce uvedl, kde bude vánoční ryba nejlevnější

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 7. 12. 2020

Kapr patří k vánočním tradici štědrovečerní večeře, kterou dodržuje většina Čechů. Ale rok 2020 je zasažen druhou vlnou epidemie koronaviru, což se podepsalo také na letošním prodeji. "Lidé by měli kupovat kapra zavčas, aby kvůli covidu nedocházelo k frontám," řekl pro ŽivotvČesku.cz prodejce ryb.

Reklama:

Vánoce jsou svátky, ke kterým neodmyslitelně patří štědrovečerní večeře. I když se pokrmy na slavnostní tabuli mohou v rodinách odlišovat, většinovou tradicí je smažený kapr. Letošní konec roku zasáhla druhá vlna epidemie koronaviru, což se dotklo také produkce českých kaprů a došlo k obrovských ztrátám největšího producenta - Rybářství Třeboň. Cena sladkovodní vánoční ryby bude v různých krajích odlišná, ale měla by se pohybovat kolem sto korun za kilogram.

Reklama:

"Koncovou cenu neurčuje, ale spíše doporučujeme. Prodejci, kteří zajišťují maloobchodní prodej, počítají s cenou jako v loňském roce, tedy kolem stovky, s tím, že se to bude lišit regionálně. Nejlevnější bude u výrobců na sádkách. Ale kde se musí ryba převážet, je nutné s ní manipulovat, tedy stánkové prodeje, kde se musí platit místo, tak tam se cena o to navyšuje. Cena kapra u nás se bude pohybovat od 85 korun do 110 korun. Bude to záležet na místě, kde se bude prodávat. Obecně ale platí, že ceny by se oproti loňskému roku neměly měnit," řekl pro ŽivotvČesku.cz Rudolf Provázek, předseda představenstva společnosti Fish Market, která odebírá třeboňské kapry.

"Pro letošní rok nedoporučujeme, aby to lidé nechávali na poslední den. A to z důvodu covidu, aby nedocházelo k frontám. Stánky budou připraveny od 19. prosince na klasických místech," dodal. Ne každý však preferuje kapra jako hlavní chod sváteční hostiny. Přesto, že klasika v podobě bramborového salátu většinou nesmí chybět, lidé si v některých případech místo na kaprovi pochutnají radši na řízcích nebo vinných klobásách. Výjimkou není ani jedna z nejzdravějších ryb – losos.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: