Dívka se narodila bez ruky. Díky dárci si v 10 letech poprvé rozbalí vánoční dárky

Desetiletá Lexi konečně rozbalí vánoční dárky
Desetiletá Lexi konečně rozbalí vánoční dárky
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 7. 12. 2020

Desetiletá Lexi Pitchford z britského Stoke-on-Trentu se narodila jako zdravá holčička, ale kvůli špatnému vývoji během těhotenství matky se jí vadně vyvinula pravá ruka. Dlouhé roky musela bojovat s tím, co většině lidí přijde jako běžná věc. Ale díky laskavosti a pomoci lidí s dobrým srdcem získala speciální bionickou ruku v hodnotě deseti tisíc dolarů.

Člověk používá obě ruce naprosto běžně, aniž by si uvědomoval, jak důležité jsou v každodenním životě. Čtyřnásobná matka Emma Mountford (38) porodila před deseti lety zdravou holčičku, které však chyběla pravá horní končetina. Důvodem bylo, že během vyšetření ve 20. týdnu těhotenství lékaři zjistili, že se miminku v děloze nevytvořila správně.

Malá Lexi se tak v dětství musela poprat se situacemi, které vyžadují použití obou rukou jako například krájení jídla, psaní nebo mytí nádobí, jak uvedl britský deník Metro.

Každé vánoční svátky tak musela dívka nechat rozbalovat své dárky ostatní členy rodiny a přesto, že všechno obdivuhodně zvládala, její matce to trhalo srdce. Proto se rozhodla k zásadnímu kroku a na začátku letošního roku vyhledala společnost Open Bionics, která vyrábí na míru speciální myoelektrickou protézu, tzv. bionickou ruku.

Ta funguje na základě toho, že člověk použije svaly ve zbylé části končetiny a EMG elektrody, které jsou umístěny v protéze, detekují drobné elektrické signály umožňující aktivovat pohyb ruky a úchyty. Cena výrobku je ale astronomická - stojí 10 tisíc dolarů (v přepočtu přes 218 tisíc českých korun).

Emma Mountford věděla, že potřebuje pomoc, a tak se rozhodla získat peníze prostřednictvím veřejné sbírky, upřesnil deník. Ohlasy byly naprosto neskutečné – lidé projevili obrovskou touhu pomoci, ale díky jednomu z dárců se podařilo během pouhých 24 hodin vybrat potřebnou částku.

Teď má Lexi svou bionickou paži a nemůže se dočkat, až sama roztrhne balicí papír na dárcích jako její sestra. Náhradní ruka jí dodala obrovské sebevědomí a konečně má šanci stát se více nezávislou,“ citoval matku dívky Emmu Mountford portál. Díky speciální protéze si desetiletá Lexi užije první Vánoce, kdy sama rozbalí dárky nebo si pokrájí sváteční večeři.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.