Roman Prymula zhodnotil současný stav epidemie a odhalil číslo promořenosti v Česku

Roman Prymula - bývalý ministr zdravotnictví
Roman Prymula – bývalý ministr zdravotnictví
Foto: ŽivotvČesku
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 12. 2020

Rizikové skóre PES opět stouplo, k neděli o dva body na 71. Stále zůstává ve čtvrtém stupni rizika. Pět krajů má skóre na úrovni pátého stupně. V sobotu laboratoře v Česku odhalily 3655 nakažených koronavirem. Pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula (56) upřesnil, jak vážná situace aktuálně je a nastínil, jak Česko je přibližně promořené.

Současný počet zemřelých s covidem stoupl za sobotu o 85 na 9535. V nemocnicích bylo ve stejný den 4111 nakažených, o 279 méně než v pátek, ve vážném stavu je 548 z nich. V současnosti se vlivem řady faktorů jako je návrat dětí do lavic, masivní rozvolňování, epidemie lidově řečeno opět dostala do sedla.

"V tuto chvíli již k nárůstu dochází a pokud nebudou přijata odpovídající protiepidemická opatření, bude počet pozitivních logicky pokračovat dále a reprodukční číslo se bude zvyšovat," řekl pro ŽivotvČesku.cz uznávaný odborník Roman Prymula. V současnosti je reprodukční číslo na hodnotě 1,2.

Pokud jde o promořenost v Česku, dá se podle bývalého ministra zdravotnictví odhadnout, že půjde o číslo mezi 1 až 4 miliony lidí.

"Tyto odhady jsou velmi spekulativní. Pokud bychom bychom uvažovali na základě antigenních testů, že je v ČR 1 - 4 procenta aktuálně infikovaných jedinců, pak by onemocnění dominantně formou bezpříznakovou mohlo prodělat až desetinásobek tohoto počtu, tedy 1-4 miliony lidí," dodal pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula, který je mezinárodně uznávaným odborníkem.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.