Je čas na vzpouru davů proti vládě, burcuje Václav Klaus. Má na to dokonce návod

Exprezident Václav Klaus
Exprezident Václav Klaus
Foto: wikipedia.org
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 4. 2020

Slova o "vzpouře davů" z úst Václava Klause jsou nečekaná, přesto je bývalý prezident pronesl. Klaus se domnívá, že současná opatření vlády proti koronaviru si nepovedou k ničemu jinému než občanským protestům.

Exprezident Václav Klaus to řekl v rozhovoru pro Novinky.cz. Podle něj je aktuálně Česko v druhé fázi v souvislosti s opatřeními proti koronaviru.

Lidé se daleko více osmělují a říkají - tohle ne. Řada medicínských odborníků se osměluje říci, že principiálně nesouhlasí s řešením, které propaguje pan profesor Prymula a lidé kolem něj," vysvětlil Klaus svoje dělení krize na fáze.

"Pokud první fáze byla březnová, druhá dubnová, tak třetí, květnová fáze už by měla být vzpoura davů. Lidé už by opravdu měli říct dost, a je načase, aby to řekli," řekl odvážně Klaus.

Klausův návod, střílení na demonstrující

Má to podle něj háček. Česko prý nemá osobnost, která by něco takového zorganizovala. "Nevím, jak to zorganizovat. Nevidím na české politické scéně žádný subjekt, který by se k takové vzpouře chtěl přidat, nebo se postavit do čela. Mohou být iniciativy alternativní, iniciativy zdola. Další fáze by měla být aktivnější forma sdělení občanů naší politické věrchušce, že takhle už ne," prohlásil.

Klaus nevyloučil, že by se do čela odporu postavil sám. Bude to podle něj ještě nějaký čas trvat. Vše podle exprezidenta směřuje k demonstracím v ulicích.

"Ty jsou ale v nouzovém stavu zakázány, ve stanném právu se na demonstrující střílí. Měli bychom si vyjasnit, jak to s námi vláda zamýšlí," uzavřel bývalý prezident.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.