Pražská restaurace zve hosty na Silvestra: Máme otevřeno a můžete dorazit, oznámil personál

Restaurace otevřela i přes zákaz
Restaurace otevřela i přes zákaz
Foto: Archiv restaurace Šeberák
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 12. 2020

V neděli začal platit pátý stupeň protiepidemického systému PES, opět přitvrdila nastavená opatření. Zavřeno musí mít většina obchodů a všechny provozovny služeb, mezi nimiž jsou restaurace. O dvě hodiny se prodloužil zákaz nočního vycházení - platí od 21:00. Tak momentálně vypadá život v České republice. Jenže existují restaurace, kde zákazy nerespektují. "Máme otevřeno každý den, přijďte se najíst. Můžete dorazit i na Silvestra," nabídl zaměstnanec dnes už poměrně známé restaurace Šeberák v Kunraticích redaktorovi redakce ŽivotvČesku.cz.

Restaurace v pražských Kunraticích v první polovině listopadu měla otevřeno i přes vládní opatření. Majitel Jakub Olbert rozhodl, že je nebude respektovat a svůj podnik nechá otevřený. Jezdili k němu denně policisté a vysvětlovali mu, že zavřeno mít musí. V jednu chvíli to vypadalo, že Olbert skončí v cele.

"Policisté mají ze zákona více možností a když řeknou, že naposledy to otevíráš a pak si jdeš sednout, tak to je pro mě výstraha, abych to nedělal, protože zavřený v cele už nebudu nic platný," na konci listopadu sdělil Olbert pro ŽivotvČesku.cz a zdálo se, že nelegálnímu počínání je konec, že i rebelující Olbert boj se zákonem vzdá. To se ale podle všeho nestalo.

Den před Silvestrem jsme do restaurace zavolali. Personál uvedl, že restaurace je k našemu překvapení otevřená každý den. Zaměstnanec podniku se dokonce podivoval, proč by restaurace měla být zavřená. S faktem, že testy v úterý odhalily 16.329 pozitivních případů, si evidentně v restauraci starost nikdo nedělal.

"My máme otevřeno každý den. Máme otevřeno od 11 hodin do 22 hodin, vaříme do 21:00 každý den. Máme otevřeno i přes zákaz," sdělila obsluha z Šeberáku.

Níže vám přinášíme přepis rozhovoru, který vedl redaktor s obsluhou restaurace:

Vy budete mít otevřeno i na Silvestra?

Na Silvestra ještě uvidíme, jak se rozhodne šéf. Ale možná bude otevřeno přes obědy.

Když k vám přijdu a sednu si ke stolu, tak vy mi donesete pivo?

Máme tady asi šest stolů, momentálně asi 4 až 5 hostů, a máme otevřeno každý den. Nechápu, čemu na tom nerozumíte. Máme stálý jídelníček… Máme otevřeno od jedenácti do deseti do večera, do devíti vaříme, a nechápu, co na tom nechápete.

Nechápu, že všichni mají zavřeno a vy máte otevřeno…

Tak my nejsme jediní, ale to je jedno. A na Silvestra bude otevřeno asi taky, ale to ještě uvidíme, jak se rozhodne pan majitel. Ještě neví, zda otevře celý den, nebo zda chce mít klid, protože policisté sem jezdí každý den.

A hosté tedy pořád podepisují nějakou smlouvu?

Není to smlouva, je to petice.

Takže já k vám přijdu, podepíšu petici a normálně se najím?

Najíte se i bez podpisu. Chodí dost lidí, teď večer (středa po 19 hodině, pozn. red.) je obsazeno pět stolů. Někdo chodí s rouškou, někdo bez roušky, jak se kdo rozhodne. Klidně přijeďte už teď. Nebo se stavte zítra v 11 hodin na otevíračku a uvidíme, do kdy bude otevřeno.

To tedy říká člen personálu restaurace Šeberák, který nechtěl být jmenován. Nařízení vlády se na věc ovšem dívá jinak. Restaurace či kavárny musí mít v 5. stupni protiepidemického systému PES zavřeno. Fungovat mohou jen výdejní okénka v době mimo zákaz vycházení. Z okénka není možné prodávat alkohol.

Vážení přátelé, kamarádi, kolegové. Vzhledem k nadcházejícím svátkům nebude tato zpráva ani revoluční, ani plamenná....

Zveřejnil(a) Restaurace a sportovní areál Šeberák - oficiální dne Středa 23. prosince 2020

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.