Čekají nás nejchladnější lednové dny, říká meteoroložka a odhadla, kolik ještě napadne sněhu

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 1. 2021

Na území Česka začala zima jako vyšitá. Nejenže se přihnaly další přívaly sněhu, do čtvrtečního podvečera platila výstraha meteorologů. Sněhová bouře Dimitrios přinesla například v Krkonoších až 50 centimetrů sněhu. "Na horách by do konce víkendu mělo napadnout přes metr sněhu, v nížinách ještě do 5 centimetrů," řekla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

V uplynulých dnech se do České republiky vrátila typičtější zima, která bude pokračovat až do konce týdne. Teploty mohou klesat pod hranici minus 10 stupňů Celsia.

"Nádherných 13 centimetrů sněhu, které napadly v Praze, nám vydrží, protože zesiluje příliv studeného větru ze severu. Takže máme před sebou nejchladnější lednové dny, ve kterých budou trvale teploty pod bodem mrazu od mínus 7 až po mínus 3 stupně stupně Celsia a pozor na studená rána, kdy při zmenšené oblačnosti teploměr může ukázat až mínus 14 stupňů Celsia. Patrně bude i výstraha před silnými mrazy," prozradila pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Teploty budou nízké a většinou pod bodem mrazu i ve dne, nastane tedy takzvaný ledový den, který byl v minulém roce naopak dost vzácný.

"V horských oblastech bude nadále sněžit. Za posledních 48 hodin napadlo přes 50 centimetrů sněhu například v Krkonoších či Jizerských horách. A do konce víkendu by tam mělo napadnout dokonce přes metr sněhu. V nížinách to bude více méně o přeháňkách, ale napadnout by mohlo až do 5 centimetrů sněhu," dodala pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.