Češi hlásí vedlejší účinky na vakcínu. Úřad jich eviduje téměř 200. Přehled, které jsou nejhorší

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 29. 1. 2021

Česko se potýká s vážnou situací kvůli epidemii koronaviru. Nadějí se pro mnohé stalo očkování, které by mohlo být cestou z dlouhotrvající krize panující v zemi. V souvislosti s vakcínou však vyvstalo hned několik problémů. Jedním z nich jsou údajné vedlejší účinky, které začíná hlásit Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv čím dál více očkovaných. "Vždy to zůstane v termínu podezření na nežádoucí účinky," uvedla mluvčí SÚKL.

Očkování proti viru SARS-CoV-2 je předmětem mnoha rozporuplných diskuzí především i kvůli tomu, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) během měsíčního období, kdy se spustilo očkování, eviduje celkem 198 případů hlášení nežádoucích účinků v souvislosti s vakcínou. Upozorňuje však na to, že nejde o prokázané nežádoucí účinky - v některých případech by mohlo jít pouze o náhodu nebo očkovaní lidé mohli například některé z nežádoucích příznaků i špatně pojmenovat.

"Hlášení, která na Státní ústav pro kontrolu léčiv přicházejí, budou vždy podezřeními. Jakmile je SÚKL přijme, začne je ověřovat a pátrat po širších souvislostech. Že jde skutečně o nežádoucí účinek se musí teprve prokázat, mezi aplikováním vakcíny a reakcí totiž může existovat například jen časová souvislost," uvedla pro ŽivotvČesku.cz Klára Brunclíková, tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Aktuální počet hlášení došel k číslu 198 případů a nejčastěji byla zmiňována reakce v místě vpichu, kterou nahlásilo celkem 81 lidí. 50 očkovaných pak pocítilo neurologické problémy - závratě, bolesti hlavy, mdloby, třes nebo parestézii (mravenčení, pálení, brnění, pozn. red).

Celkem 33 osob nahlásilo svalové bolesti, bolesti kloubů a svalovou slabost. Nevolnost, průjem, zvracení nebo obtížné polykání pak zaregistrovalo 32 lidí, kteří podstoupili očkování, jak uvádí statistiky SÚKL.

K aktualizaci počtu hlášených podezření bude docházet s týdenní pravidelností. "Čísla budou aktualizována jednou týdně ve čtvrtek," vyjádřila se tisková mluvčí SÚKL pro ŽivotvČesku.cz.

V případě, že má člověk po očkování nějaké příznaky nebo se necítí dobře, měl by postupovat následujícím způsobem.

"Jako první by se měl obrátit na svého ošetřujícího lékaře. Pokud se očkovaný necítí dobře a nejedná se o očekávané nežádoucí účinky (jako např. bolest v místě, kam dostal injekci), je na místě konzultace s lékařem. Právě s ním je také možné se domluvit, zda je potřeba nežádoucí účinek hlásit a zda hlášení učiní lékař nebo sám pacient. Na webových stránkách sukl.cz jsou formuláře pro hlášení snadno dohledatelné," dodala Klára Brunclíková pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.