Češi hlásí zdravotní problémy i měsíce po covidu, mají své označení. Také vedlejší účinky po očkování

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 31. 1. 2021

Současná epidemie má novou kategorii nemocných - takzvané »postcovidové«. Jsou to lidé, kteří i tři měsíce po překonání choroby hlásí určité obtíže. Nově by měl vzniknout registr, kam se budou zaznamenávat údaje o jejich léčbě. Ovšem mezi Čechy jsou i ti, kteří hlásí problémy po vakcinaci. Jedním z nich jsou údajné vedlejší účinky, které hlásí Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv čím dál více očkovaných. "Hlášení, která na Státní ústav pro kontrolu léčiv přicházejí, budou vždy podezřeními," uvedla pro ŽivotvČesku.cz Klára Brunclíková, tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Lékaři se o »postcovidové« pacienty starají dlouhodobě, nově ale tato forma péče dostane oficiální rámec. "Registr bude zahrnovat základní informace o nemocných, kteří ještě tři měsíce a déle po prodělání infekce mají nějaké symptomy," vysvětlil pro portál TN.cz přednosta plicní kliniky v Hradci Králové Vladimír Koblížek.

Lidé si stěžují na řadu komplikací, ať už jde o špatné dýchání, značná únava a další. Odborníci upozorňují, že o nemoci stále není dostatek informací. "Po 40 letech své praxe se setkávám s novým typem pacientů, které jsem doposud neviděla," uvedla pro portál lékařka Václava Bártů. Registr by pro »postcovidové« pacienty měl vzniknout do měsíce. "Jde o učení lékařů, aby se uměli o tyto pacienty starat, uměli je vyšetřit včas a včas je léčili," upřesnila Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické společnosti.

Pacientů s dlouhodobými následky po covidu19 stále přibývá. Stejně jako těch, kteří hlásí vedlejší účinky spojené s vakcinací. "Hlášení, která na Státní ústav pro kontrolu léčiv přicházejí, budou vždy podezřeními. Jakmile je SÚKL přijme, začne je ověřovat a pátrat po širších souvislostech. Že jde skutečně o nežádoucí účinek se musí teprve prokázat, mezi aplikováním vakcíny a reakcí totiž může existovat například jen časová souvislost," uvedla pro ŽivotvČesku.cz Klára Brunclíková, tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

V současnosti počet hlášení došel k číslu přes 198 případů a nejčastěji byla zmiňována reakce v místě vpichu, kterou nahlásilo celkem 81 lidí. 50 očkovaných pak pocítilo neurologické problémy - závratě, bolesti hlavy, mdloby, třes nebo parestézii (mravenčení, pálení, brnění, pozn. red).

Celkem 33 osob nahlásilo svalové bolesti, bolesti kloubů a svalovou slabost. Nevolnost, průjem, zvracení nebo obtížné polykání pak zaregistrovalo 32 lidí, kteří podstoupili očkování, jak uvádí statistiky SÚKL.

K aktualizaci počtu hlášených podezření bude docházet s týdenní pravidelností. "Čísla budou aktualizována jednou týdně ve čtvrtek," vyjádřila se tisková mluvčí SÚKL pro ŽivotvČesku.cz.

V případě, že má člověk po očkování nějaké příznaky nebo se necítí dobře, měl by postupovat následujícím způsobem.

"Jako první by se měl obrátit na svého ošetřujícího lékaře. Pokud se očkovaný necítí dobře a nejedná se o očekávané nežádoucí účinky (jako např. bolest v místě, kam dostal injekci), je na místě konzultace s lékařem. Právě s ním je také možné se domluvit, zda je potřeba nežádoucí účinek hlásit a zda hlášení učiní lékař nebo sám pacient. Na webových stránkách sukl.cz jsou formuláře pro hlášení snadno dohledatelné," dodala Klára Brunclíková pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.