Psychiatr popsal, co člověk zažívá při klinické smrti. Některým se ani nechce vracet zpátky do života, říká

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 2. 2. 2021

Medicína za poslední desetiletí postoupila významně vpřed, ale stále existují věci, které ani lékařská věda nedokáže racionálně vysvětlit. Tím je například klinická smrt, o jejímž prožitku mluví stále více lidí. Zdaleka nejde o často zmiňovaný tunel a světlo. Nadcházející konec někteří lidé dokážou mnohdy vycítit a dokonce se propojit i s někým dalším. "Určité fyziologické projevy jsou prokazatelné. V životě jsem zažil celou řadu případů lidí, kteří prožili takzvanou klinickou smrt," řekl renomovaný psychiatr pro ŽivotvČesku.cz.

Slovo smrt u většiny vyvolává obavy. Představa odchodu ze světa budí strach a nejistotu toho, zda je to definitivní konec, nebo existuje ještě něco potom. Objevují se i tací, kteří popisují, že smrt dokážou vycítit a vnímají, když někomu dochází čas.

"Nelze vyloučit, že jsou mezi námi lidé, kteří jsou na něco takového citliví a dokážou některé věci vnímat i na dálku. Tak to je, koneckonců to potvrzuje nejenom literatura, ale třeba i faktografie," řekl Jan Cimický pro ŽivotvČesku.cz.

Sám v lékařské praxi zažil také řadu případů pacientů, kteří prožili takzvanou klinickou smrt, u níž jsou podle jeho slov prokazatelné některé fyziologické projevy. Je dokonce prokázáno, že po smrti mozek ještě nějakou dobu funguje.

"Má to určité prvky, které se v některých případech opakují. Teď nemluvím o tunelu nebo světle, ale jsou tam jisté signály, někdy i paradoxně překvapující. V klinické smrti pak jedinec může zažívat pocit, že leží a dívá se na sebe odněkud seshora mimo své tělo. Lidé, kteří tento stav prožili, nemívají strach ze smrti. Vyšetřoval jsem mnoho pacientů předtím, než se rozhodli k transplantaci srdce. Mé kolegy zajímalo, zda jsou na to psychicky připravení a pro mě samotného bylo až udivující, že se toho vůbec nebáli. I když by ten výsledek nemusel dopadnout dobře," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz uznávaný psychiatr, který vystudoval v roce 1972 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a je také členem Francouzské psychiatrické společnosti (FIFP).

Podle něj je prožitek z vlastní smrti víceméně klidný, bolestivé je samo umírání a věci, které s tím souvisí.

"Zajímavým poznatkem bylo, že někteří z lidí, kteří prožili klinickou smrt, zmínili, že se jim ani nechtělo vracet zpátky na svět. Vždy se tam objevil signál, někdy zcela absurdní, který je vrátil. Například si v některém okamžiku vzpomněli na něco, co slíbili rodině, nějaký nesplněný rest nebo povinnost, kterou musí ještě vykonat," uvedl Jan Cimický pro ŽivotvČesku.cz. "Je překvapující, kolik lidí takový zážitek má," dodal.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.